'TANAP, Türkiye ve Azerbaycan`ın stratejik önemini artıracak'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'TANAP`ın hayata geçmesiyle Azerbaycan ile Türkiye`nin konumu ve buradaki stratejik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı`nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan görüşmelerde, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde gelinen noktanın değerlendirildiğini, bölge sorunlarının ele alındığını ve atılacak adımların konuşulduğunu ifade etti.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki siyasi ilişkilerin sorunsuz sürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, askeri alandaki işbirliğinin artarak devam ettiğini, iki ülkenin ticaret hacminin 5 milyar dolara kadar ulaştığını, asıl hedefin ise 2023`te 15 milyar dolar seviyesine çıkmak olduğunu söyledi. Erdoğan, 'İnanıyorum ki bu azim, bu kararlılık, bu siyasi irade her iki ülkede de mevcuttur. Bunu başarmak, bu kadroların elinde. İnşallah bunu da başaracağız' değerlendirmesini yaptı.

'YUKARI KARABAĞ İÇİN AZERBAYCAN`A DESTEĞİMİZ SÜRECEK'

Aliyev ile son derece kapsamlı ve samimi bir görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, ikili ilişkilerin, milli güvenliği ilgilendiren konuların, bölgesel ve uluslararası görüşmeler çerçevesinde ele alındığını belirtti.

Yukarı Karabağ sorununun çözüm müzakerelerinde gelinen aşamayla ilgili son bilgileri Aliyev`den aldığını kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

'Görünen o ki, maalesef Minsk Üçlüsü burada hala kararlı bir adım atmamak suretiyle, bu süreç bir oyalama taktiğiyle geçiştiriliyor. Burada verilmiş olan uluslararası kararlar olmasına rağmen bu sürecin hala oyalama taktikleriyle sürdürülmesi üzücüdür. Dolayısıyla şu hususu tekrar hatırlatayım, Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan`ın toprak bütünlüğü içinde, barışçıl yollardan çözülmesi konusunda Azerbaycan`a desteğimiz bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir. Son derece hassas olduğumuz, her fırsatta da dile getirdiğimiz bu konuda Türkiye olarak bizim tavrımız nettir. Görüşmemizde, bunları da ele aldık. Bundan geriye adım atmamız da asla mümkün değildir.'

TANAP`IN ÖNEMİ

Stratejik işbirliğinde artık savunmanın çok büyük önem arz ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki bir diğer önemli konunun da enerji olduğunu belirtti. Bir dünya projesi haline gelen TANAP ile ilgili adımların atıldığını, gerek boru üretiminde ve temininde gerekse müteahhitlik hizmetlerinde Türk firmalarının ağırlıklı bir yer teşkil ettiğini kaydeden Erdoğan, 'TANAP`ın hayata geçmesiyle Azerbaycan`ın konumundan tutunuz, Türkiye`nin konumu ve buradaki stratejik önem çok daha fazlasıyla artacaktır. Bununla ilgili adımlar atıldı. 2015, bu noktada büyük önem arz ediyor' diye konuştu.

'ÇANAKKALE SAVAŞLARI`NIN 100. YILINDA BERABER OLACAĞIZ'

Erdoğan, Türkiye`nin bu yıl G-20 başkanlığını üstlendiğine ve zirveye de ev sahipliği yapacağına işaret ederek, 'Bizler de, bizim hakkımız olan bir yetkiyi Azerbaycan için kullandık ve G-20`de bu yıl Azerbaycan da bizim davetlimiz olarak yerini alacak. G-20`ye kadar, şu anda ön hazırlık çalışmalarından tutunuz, G-20 müzakerelerinde Azerbaycan bizimle birlikte olacak' ifadelerini kullandı.

24 Nisan`ın Çanakkale Savaşları`nın yüzüncü yılı olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, '24 Nisan`da da dünyada birçok devlet ve hükümet başkanlarına davet çıkardık. Ama hassasiyetimiz, özellikle İlham Aliyev kardeşimle beraber inşallah 24 Nisan`da Çanakkale`de beraber olacağız' dedi.

ANLAŞMALAR

Basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Aliyev, bugün yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Dördüncü Toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak açıklamaya imza koydu.

Ayrıca Erdoğan ve Aliyev huzurunda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, 'Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Arasında Ortak Komite Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nı, MASAK Başkanı İbrahim Hakkı Polat ile Azerbaycan`ın Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov da 'Karaparanın Aklanması ve Terörizmin Finansmanı Konularında Mali Verilerin Paylaşılmasına Yönelik Mutabakat Muhtırası'nı imzaladı.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading