TANTAN: ZENGEZUR KORİDORU MUTLAKA AÇILMALI

TANTAN: ZENGEZUR KORİDORU MUTLAKA AÇILMALI

Eski İçişleri Bakanı:” Zengezur Koridoru’nun açılması Türkiye’nin yapması gereken öncelikli hamledir”

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, İbrahim Raisi`nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden sonra  bölgede ortaya çıkabilecek durumları Yenidünyagündemi`ne  değerlendirdi.

Yenidünyagündemi:İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi`nin uçağının kazaya uğramasını devlet protokolü güvenliği açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tantan: Devlet başkanları yüksek güvenlik önlemleri ile ulaşımlarını sağlar. İstihbarat gerekli önlemleri hissettirmeden alır. İran istihbaratı’nın hava şartları konusunda helikopter yerine farklı bir ulaşım aracı seçmesi beklenebilirdi. Yakın geçmişte Ruanda devlet başkanı Juvénal Habyarimana’nın 1994’te düşürülen uçağının yarattığı kaos ve iç savaş devlet başkanlarının ölümlerinin tehlikeli sonuçlara varabileceğinin bir örneğidir. Devlet protokolü bakımından bir zaaf olduğu görülmektedir. 

Yenidünyagündemi:Geçriğimiz Pazar günü Aras nehri üzerinde baraj açılışı gerçekleştirilirken yaptığı konuşmada Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev  "Uzaktan gelip bölgeye hakim olmak isteyen güçlere fırsat tanımayacaklarını" ifade etti.İran da hep aynı söylemi kullanırken Azerbaycan`ın en yakın ilişki içinde olduğu ülkelerin başında İran`ın sevemediği  İsrail`in geldiği biliniyor.Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tantan: Devletler arasında sürekli dostluk veya düşmanlık yoktur. Komşu ülkelerin iyi ilişkiler geliştirmesi olağandır. İsrail’le Azerbaycan’ın iyi ilişkileri İran-Azerbaycan ilişkisinin gelişmesine engel olmaz. Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya’yla kurduğu ilişki gibi Azerbaycan da İran ve İsrail ‘le bir arada ilişki kurabilir. İsrail’in,Azerbaycan’a Karabağ meselesinde verdiği siyasi destek önemliydi. 

Yenidünyagündemi:Bölgede Türkiye ile İran`ın işbirliği yapması gerektiğine hep vurgu yapıyorsunuz. 7 Ekimde HAMAS`ın İsrail`e saldırmasıyla bölgede Türkiye-İran işbirliği olanaklarına ilişkin neler söylenebilir?

Tantan:1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin’den beri İran’la sınır ihtilafımız yok. Türkiye ve İran’ın iyi ikili ilişkiler geliştirmesi bölgesel kalkınma için önemlidir. Ancak; İran’ın iç politika dinamiklerinin güven vermekten uzak bir görünümde olmasından dolayı ilişkiler yüksek bir gelişme kaydedemiyor. Hamas’ın 7 Ekim saldırısı İsrail’e büyük bir hareket alanı yarattı. Bu da; Türkiye ile İran arasındaki işbirliği alanını daralttı. İran’ın PKK’yla mücadele etmemesi de ilişkilere zarar veriyor. Türkiye ve İran; iyi ticari ilişkiler geliştirerek halkların refah seviyesini artırmaya, terörle mücadeleye ve bölgede çatışmalara izin vermemeye odaklanmalıdır.

Yenidünyagündemi:Ermenistan üzerinde Azerbaycan`ın zafer kazanmasının üzerinden bugün-yarın dört sene geçecek olmasına rağmen daha barış anlaşması imzalanmadı.Sizce ne yapılmalı?

Tantan: Uluslararası toplum harekete geçirilerek Rusya’nın, Azerbaycan’ın egemenlik haklarını kısıtlamasının önüne geçilmeli, Zengezur Koridoru bir an evvel açılmalıdır. Türkiye bu hususta ağırlık ortaya koymalıdır. 

Yenidünyagündemi:Rusya-Ukrayna savaşı sürerken Birleşik Krallık Orta Asya`daki Türk Cumhuriyetleriyle ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.Türkiye gereken hamleleri yapıyor mu?

Tantan: Türkiye, TİKA başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Türk Cumhuriyetleri’nde başarılı faaliyetler gerçekleştiriyor. Ancak; ticari ve askeri ilişkilerin daha ileri bir seviyede olması gerekir. İngiltere’nin ilgi duyduğu ülkelerde huzur bırakmadığını tarih bize göstermiştir. Zengezur Koridoru’nun açılması Türkiye’nin yapması gereken öncelikli hamledir. Bu hamle ticareti kolaylaştıracaktır. Sonrasında da askeri işbirlikleri artmalıdır. Türkiye gereken hamleleri yapma gayretinde olsa da istenilen seviyede değildir.

 



2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Mayis Alizade

Dünya

Suriye'deki PKK tünelleri

Dr. Eray Güçlüer

Türkiye

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), petrol arama ve çıkarma çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Denizden sonra şimdi sıra karaya geldi.

Türkiye

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Çin'in hızla büyüyen ekonomisi, teknolojik ilerlemeleri ve küresel etki alanını genişletmesi, ABD'nin küresel gücünü tehdit ederken, iki ülke arasındaki rekabet daha karmaşık bir hal almaya başladı.

Dünya

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Prof. Dr. Hasan Oktay: Trump yemin edip koltuğa oturana kadar Ukrayna krizi daha da derinleşecek

"Gülmeyi hepten bırakmış gibiyim…" Putin, yıllık basın toplantısında neleri itiraf etti?

"Vefa"nın sadece bir semt ismi olmadığını kanıtlamak için... Silah almak mı?

“TÜRK’ÜN DERGİSİ KIBRIS ÖZEL SAYISI

Suriye denkleminde son durum

"Suriye, Türk himayesine giriyor"; "İsrail ve Türkiye çıkarları Suriye'de çatışıyor"

"Erdoğan'ın ısrarcılığı, Colani'nin başarılı olup olmayacağı netleşmeden Suriye haritasında değişikliğe neden olabilir"

"Erdoğan'ın Türkiye'si, herhangi bir büyük devletin yaptığından daha fazla iş yaptı"

Esad sonrası Suriye: Rusya'nın Ortadoğu'da kriz stratejisi ve Türkiye'nin yanıtı

Yeni Suriye denklemi nasıl olacak?

"Cezaevi aracı ring yapıyor, gazeteciler geç kalmasın…"

Emir, demiri keser

RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR

Dünya romanının en isabetli örneklerinden biri 130 yaşında... "Sınırları kapatılmış ölü bir mekan; yel esmez, yaprak kımıldamaz..."

10 Kasım ve Kafkasya jeopolitiğinin değişmeyen doğası

Suriye jeopolitiğinin değişen doğası

Sisli iklim zirvesi

BRICS Zirvesi ve küresel güç dengeleri

Elçibey'in mirası ve Pezeşkiyan'ın seçimi: "Bunları senin namusun için söylüyorum gardaş..."

Prof. Dr. Cemil Hasanlı: Türk Birliği'nden dem vuranlar sadece ses bombası atmayı biliyorlar

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN AVRASYA BİR VAKFIN'DA 2024 – 2025 DÖNEMİ KONFERANS AÇILINI YAPTI

TUSAŞ'ta sessiz devrim

İlham Aliyev Batı karşıtı cepheyi genişletiyor: Fransa'dan sonra ABD'ye salvolar

AVRASYA BİR VAKFI’NDA YENİ DÖNEM HEYECANI

UYAN TÜRK, UYAN MÜSLÜMAN!

İçinde ümidi ve ümitsizliği barındıran bir süreç: 5 Kasım

Yükleniyor