• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

´Tarihimizde bir değil, iki Lozan Anlaşması var´

´Tarihimizde bir değil, iki Lozan Anlaşması var´

Milliyet yazarı Özay Şendir, 'Tarihimizde bir değil iki Lozan Anlaşması vardır. İlki, 1912´de İtalya ile Osmanlı arasında imzalandı. İtalya tarihine Lozan Anlaşması diye geçen bu anlaşma, Türkiye´de, Lozan´ın göl kıyısı tarafı o

 

Milliyet yazarı Özay Şendir, 93 yıl önce Türkiye´nin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması´nın yapıldığı otelde, Türkiye´nin de içinde olduğu 6 ülkenin Suriye sorunu için toplanmasıyla ilgili olarak 'Toplantı öncesinde ´O otelde 1923´te Lozan Anlaşması imzalamıştı, bakalım şimdi bu iktidar neler yapabilecek´ diye yazılar çıktı. Yanlışları, en az bilinenden başlayarak düzelteyim. Tarihimizde bir değil iki Lozan Anlaşması vardır. İlki, 1912´de İtalya ile Osmanlı arasında imzalandı' ifadelerini kullandı.

'Balkan savaşı çıktığı için Osmanlı´nın mecbur kaldığı bu anlaşmayla Trablusgarp ve Bingazi´nin özerk olmasına, Ege´deki 12 Ada´nın da Balkan Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu´na bırakılmasına karar verildi' diyen Şendir, 'İtalya tarihine Lozan Anlaşması diye geçen bu anlaşma, Türkiye´de, Lozan´ın göl kıyısı tarafı olan Uşi (Ouchy) Anlaşması diye anılır' dedi.

Şendir´in ´Bir değil iki Lozan anlaşması var´ başlığıyla yayınlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

'Cumartesi günü, Lozan´da, Beau-Rivage Palace Oteli´nde, Suriye toplantısı yapıldı. Toplantı öncesinde ´O otelde 1923´te Lozan Anlaşması imzalamıştı, bakalım şimdi bu iktidar neler yapabilecek´ diye yazılar çıktı.

Yanlışları, en az bilinenden başlayarak düzelteyim. Tarihimizde bir değil iki Lozan Anlaşması vardır. İlki, 1912´de İtalya ile Osmanlı arasında imzalandı.

Balkan savaşı çıktığı için Osmanlı´nın mecbur kaldığı bu anlaşmayla Trablusgarp ve Bingazi´nin özerk olmasına, Ege´deki 12 Ada´nın da Balkan Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu´na bırakılmasına karar verildi. İtalya tarihine Lozan Anlaşması diye geçen bu anlaşma, Türkiye´de, Lozan´ın göl kıyısı tarafı olan Uşi (Ouchy) Anlaşması diye anılır.

Diğer hatalara gelince:

1923´te Lozan görüşmeleri Month Benon Gazinosu´nda başladı, Ouchy Şatosu´nda sürdü, anlaşma Lozan Üniversitesi´nde imzalandı. Anlaşmanın imzalandığı masa da Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül´e armağan edildi.

Beau-Rivage Palace Oteli´ne gelince, bir zamanlar Lozan Anlaşması´nın imzalandığı yer diye Galatasaraylı futbolcular bile ziyaret etmişti orayı, yanlış bilgi zinciri devam ediyor. Oysa, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı olan ve Türkiye´ye en büyük sorunları çıkaran Lord Curzon´un kaldığı oteldir orası. Dünyanın sayılı ilaç devlerinden birinin sahibi olan aileye aittir ve halen Lozan´ın en pahalı otelidir.'




19.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor