• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Tarihin Cazibesi

Tarihin Cazibesi

Osmanlı Dönemi´nde önemli ticaret şehirlerinden İzmir´in han ihtiyacının karşılanması amacıyla yaptırılan Kızlarağası Hanı, turistin uğrak yeri oldu.

 

Halil Şahin

Osmanlı Dönemi´nde önemli ticaret şehirlerinden İzmir´in han ihtiyacının karşılanması amacıyla yaptırılan Kızlarağası Hanı, turistin uğrak yeri oldu.

Osmanlı Dönemi´nde Doğu Akdeniz´in en önemli ticaret şehirlerinden olan İzmir´in han ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan Kızlarağası Hanı, bugün turizme hizmet ediyor. İzmir´de tarihi dokusu en iyi dokunmuş hanlar arasında yer alan Kemeraltı Çarşısı içindeki Kızlarağası, Osmanlı mimarisinin kentteki en önemli eserlerinden biri olarak gösteriliyor.

Dört Kapısı Var

Dört kapılı han, her gün yerli ve yabancı yüzlerce turisti ağırlıyor. İki katlı bedestenleri ve avlusu ile kentin konuklarının mutlaka ziyaret ettiği yerler arasında bulunan Kızlarağası, tarihi bir yapıda alışveriş yapma ya da çay kahve sohbetleri yapma imkânı sunuyor. Handaki dükkânlarda bulunan İzmirli ustaların yaptığı el sanatları ürünleri, alıcısı için İzmir´i hatırlatan bir anı olarak değer taşıyor. Halı, kilim, gümüş takı, deri kıyafetler ve hediyelik eşyalar, ‘İzmir´den bir hatıra kalsın´ diyenlerden ilgi görüyor. Sahaflar, doğal taş atölyeleri, antikacılar da meraklılarına alternatif ürünler sunuyor. Hanın ilgi görmesinde alışveriş dışında başka bir etken de var. Çay sohbetlerini otantik bir ortamda yapmak ve fincanda pişen Türk kahvesini tatmak isteyenler de Kızlarağası´nın sürekli ziyaretçileri arasında yer alıyor. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, Kemeraltı´nın dünyanın en büyük açık alışveriş merkezlerinden olduğuna dikkati çekerek, geniş ürün yelpazesinin yanı sıra içinde barındırdığı tarihi eserlerle de önemli bir çekim merkezi olduğunu vurguladı. Hanın da Kemeraltı´nın markalaşmış yerlerinden biri olduğunu ifade eden Kaya, “Kızlarağası, Kemeraltı´nın yerli ve yabancı turist çekmesinde önemli merkezlerinden biri. Turistlere sunduğu özgün ürünlerin yanı sıra, İzmir´e gelen her turist, Türk kahvesi için buraya götürülüyor. Kemeraltı için çalışmalarımız var. Kemeraltı´na daha fazla turist çekmeye yönelik çabalarımız var. Bu, elbette hanı da kapsayacak.”(İzmir,Ege Telgraf Gazetesi-15.05.2016)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor