Tartışma Programları ABD Siyasetini Şekillendirdi

Tartışma Programları ABD Siyasetini Şekillendirdi

ABD başkanlık seçim sürecinde önemli bir dönemece gelindi. Başkan adayları 26 Eylül´de ilk kez kozlarını paylaşacak. Bu, yapılacak üç tartışma programından ilki olacak.

 

ABD başkanlık seçim sürecinde önemli bir dönemece gelindi. Başkan adayları 26 Eylül´de ilk kez kozlarını paylaşacak. Bu, yapılacak üç tartışma programından ilki olacak. Anketlere göre Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Demokrat aday Hillary Clinton ile arasındaki puan farkını epey azalttı. Seçimlerin sonucunu bu tartışma programlarının belirleyeceği tahmin ediliyor.

Bu programlar, zaman zaman ara verilse de 56 yıldır Amerikan seçim geleneğinini önemli bir parçası. İlk karşılaşma 1960´ta Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Richard Nixon ile Demokrat Massachusetts Senatörü John F. Kennedy arasında oldu. O günden bu yana da bazı programlar, unutulmazlar arasına girdi.

Kennedy ve Nixon tartışması: Makyajın önemi

John F. Kennedy, gençliğiyle ve bronz teniyle programa renk kattı. Nixon ise dizinden sakatlanmıştı. Bitkindi ve makyajı da iyi yapılmamıştı. Kennedy, programı, sekiz yıllık Cumhuriyetçi Eisenhower´dan sonra değişim mesajı vermek için kullandı. “Bu ülkeye bir liderlik sunmalıyız, bu ülkenin tekrar ilerlemesini sağlamalıyız” dedi.

Programı radyodan dinleyenler, Nixon´a nispeten daha fazla şans tanıyordu. Televizyondan takip edenler ise Nixon daha deneyimli olsa da Kennedy´nin parlak performansından etkilenmişti. Bu durum sandığa da yansıdı ve Kennedy az farkla da olsa seçimi kazandı.

1960´taki tartışma programları, televizyonun siyasetteki etkisini de gösterdi. Bu sayede Kennedy, daha çok tanınan rakibiyle eşit bir mücadele yürütebildi. George Mason Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü´nden Profesör Jeremy Mayer bu durumu, “Bu programlar, daha az tanınan taraf için prestij sağlar. Çünkü daha ünlü rakibiyle aynı zeminde, eşit şartlarda karşı karşıya gelmiş olur” şeklinde açıklıyor.

Sonraki üç seçim döneminde 1964, 1968 ve 1972´de tartışma programı düzenlenmedi. Ne Başkan Lyndon Johnson ne de Richard Nixon, ulusal kanalda rakipleriyle karşı karşıya gelmek istedi. Özellikle Nixon, Kennedy´ye karşı kaybetmesinden kısmen sorumlu gördüğü tartışma programından sonra, bu tür yayınlara katılmaktan kaçındı.

Carter ve Ford tartışması: “Az Önce ne dedi?”

1976´da programlar kaldığı yerden devam etti. Ve başkan adaylarından biri, ABD tarihinin en büyük gaflarından birine imza attı. Başkan Gerald Ford, Sovyetler Birliği´nin Doğu Avrupa´daki nüfuzuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtla, Demokrat aday Jimmy Carter´e karşı kendini baltaladı ve siyasi tarihe geçti.

Soğuk Savaş tüm hızıyla sürerken Ford, Doğu Avrupa´nın Sovyet hakimiyetinde olmadığını savundu. Daha sonra, yanlış anlaşıldığını söylese de Jimmy Carter, bu gaftan çok iyi yararlandı. Carter, “O zaman Sayın Ford, Polonya asıllı, Çek asıllı ve Macar asıllı Amerikan vatandaşlarını, ülkelerinin Demir Perde´nin arkasında Sovyetler Birliği´nin baskısı ve gözetimi altında yaşamadığına ikna etsin” diyerek oylarını arttırmayı başardı.

Gerald Ford, kaybeden taraf oldu. Georgetown Üniversitesi Kamu Yönetimi Profesörü Stephen Wayne, Ford´un siyaseti bırakmasına neden olan programın, iyi bir örnek olduğu görüşünde. Wayne, bu tartışmaların özellikle başa baş giden seçimlerde belirleyici olduğunu söylüyor zira seyirci, seyrettiği adayla arasında bir benzerlik arıyor.

Reagan ve Carter tartışması: “Daha mı iyi durumdayız?”

Bundan dört yıl sonra, 1980 seçimi öncesinde de Demokrat Başkan Carter, Cumhuriyetçi rakibi Ronald Reagan´la televizyonda karşı karşıya geldi. Carter Reagan´a, ulusal sağlık sigortasının genişletilmesi planına karşı çıktığı için, daha önce de olduğu gibi yüklenmek istedi. Reagan´ın “Yine başlıyorsun” cümlesi, oyların akış yönünü değiştirdi.

Reagan´ın programda seçmene yönelttiği bir soru ise, yıllardır bir çok aday tarafından hala kullanılıyor. “Kararınızı verirken, kendinize şunu sorun: 4 yıl öncesine oranla şu andaki durumunuz daha mı iyi?”

Reagan´ın sorusu sonucu değiştirdi. Amerika o dönemde artan petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle ekonomik sıkıntı içindeydi ve tartışmadan sonraki haftalarda Reagan´a desteğin artması, bu sorunun cevabının “hayır” olduğunu gösterecekti. 4 Kasım 1980´deki seçimi Cumhuriyetçi Ronald Reagan rahatlıkla kazandı.

Reagan´ın, 1984 yılında ikinci dönem başkanlık seçimine hazırlanırken Demokrat aday Walter Mondale´le yaptığı televizyon tartışması da anılarda derin iz bıraktı. Özellikle Reagan´ın şakacı sözleri, ikinci kez başkan seçilmesinde etkili oldu.

Reagan´ın, 'İleri yaşımın, ikinci kez seçilmek için giriştiğim bu kampanyada benim için dezavantaj olmasına izin vermeyeceğim gibi, rakibimin gençliğini ve tecrübesizliğini, siyasi hedeflerim için araç olarak kullanmayacağım' şeklindeki sözlerini dinleyen Walter Mondale, daha sonra yaptığı açıklamada, Reagan´ın bu konuşmasını duyduğunda, seçimi kaybettiğini anladığını söyledi.

1987´de kurulan bir komisyonla bu tartışma programları başkanlık kampanyalarının önemli bir parçası haline getirildi. “Başkanlık Tartışmaları Komisyonu” 1988´den itibaren her seçim döneminde bu programları düzenledi.

Siyasi görüşlerini bu televizyon tartışmalarında ortaya koyan başkan adayları, milyonlarca izleyiciyi televizyon başına toplayarak, seçim öncesinde karar vermelerine yardımcı oluyor.

Ancak bazen tartışmalarda öne çıkan unsur, konuşulan konular değil, konuların adaylar tarafından nasıl ele alındığı ve adayların kişilikleri olabiliyor. 1988 yılında o zamanki başkan yardımcısı George Bush ile demokrat rakibi Michael Dukakis karşı karşıya geldiklerinde, programın sunucusu Bernard Shaw´ın, vali Dukakis´e sorduğu bir sorunun o seçimin sonucu üzerinde etkili olduğu söylenir.

‘Karınız Kitty Dukakis kaçırılsa, ve tecavüze uğrasa...´ şeklinde başlayan soru, valinin idam cezası konusundaki görüşünü almayı hedefliyordu. Dukakis idama karşı olduğunu belirtirken, verdiği cevap, birçok kişinin kendisini, “soğuk bir kişilik sahibi” olarak algılamasına neden oldu. O yılki seçimde Demokrat aday Dukakis, Cumhuriyetçi George Bush karşısında açık ara yenilgiye uğradı.

Adayların, daha sonra başlarına dert olacak ve seçimleri etikeleyebilecek açıklamalardan özenle kaçınmaya başlamaları üzerine televizyonlar, bu tartışmalarda beden dilini de mercek altına aldı. 1992 yılında Demokrat aday Bill Clinton´ın Reform Partisi adayı Ross Perot´yla karşı karşıya geldiği bir tartışma programında Başkan George H.W. Bush, saatine bakarken görüntülendi. Bu durum, Bush´un halkın ilgilendiği konulara önem vermediği yolundaki görüşün doğru olduğu şeklinde yorumlandı. Seçimi Clinton kazandı.

Benzer olaylar, adayları utandırabiliyor ama bir canlı yayınla da geçip gitmiyor. İsteyenler, internet ve sosyal medya üzerinden o anları tekrar tekrar izleyebiliyor.

İnternet ve video paylaşım siteleri nedeniyle, bu tartışma programlarını canlı izlemeye olan ilgi azalmıştı. Ancak seçim uzmanları bu ilginin Clinton-Trump programında canlanacağı hatta rekor kıracağı görüşünde.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor