Tarih: 30.05.2022 16:19

Tartışmalı Bayrak Yürüyüşü Sırasında Kudüs Çevresinde Şiddet Patlak Verdi: Bir Türk Kadın Gözaltına Alınmak İstendi

Facebook Twitter Linked-in

Binlerce İsrailli , Filistinli grupların olayın yeni bir tansiyonu ateşleyebileceği konusunda uyarmasının ardından Pazar günü Doğu Kudüs´te tartışmalı bir şekilde bayrak sallayarak yürüyüşe geçti.

Kudüs´ün Eski Şehri´nin Müslüman Mahallesi´nin ana girişi olan Şam Kapısı´ndan İsrail bayrakları sallayan kalabalıklar dans edip 'İsrail ulusu yaşıyor' ve 'Araplara ölüm' sloganları attı.

İsrail polisi çevredeki sokakları trafiğe kapatarak Filistinli protestocuları zorla yoldan çıkardı.

Filistin Kızılayı, Kudüs´te yetmiş dokuz Filistinlinin plastik mermi, ses bombası ve biber gazıyla yaralandığını ve bir protestocunun gerçek ateşle vurulduğunu söyledi.

Ajansa göre, İsrail güvenlik güçleri ve İsrail yürüyüşçüleriyle çıkan çatışmaların ardından 28 kişi hastaneye tahliye edildi.

Batı Şeria´da da en az 163 Filistinli yaralandı. Kızılay´a göre, bu yaralanmaların en az 11´i canlı mermilerden kaynaklandı.

İşgalci İsrail güçleri, Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları sırasında orada bulunan Meryem isimli turisti tartakladı. Mescid-i Aksa avlusunda bulunan turist kadın İsrail polisi tarafından gözaltına alınmak istedi. İşgalci polisin sert müdahelesi kameralara böyle yansıdı. Alınan bilgiye göre Meryem hanımın, işgal güçlerince serbest bırakıldığı ve durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İsrail polisi Pazar günü yaptığı açıklamada, 50´den fazla kişinin ayaklanma olaylarına karışmak ve polis memurlarına saldırmaktan tutuklandığını ve gözaltına alındığını söyledi.

İsrail ordusu askerleri, 29 Mayıs 2022´de yıllık 'bayrak yürüyüşünü' kınamak için yapılan bir gösterinin ardından protestocularla çıkan çatışmalar sırasında nişan alıyor.

Polis ayrıca, çeşitli olaylarda beş polis memurunun hafif şekilde yaralandığını ve tıbbi tedaviye ihtiyaç duyduğunu söyledi. 2000´den fazla polis memuru ve gönüllü, Kudüs´ün her yerine konuşlandırılmıştı.

Bayrak yürüyüşü, çoğunlukla milliyetçi Yahudi grupların İsrail´in 1967 Altı Gün Savaşı sırasında Batı Duvarı´nın kontrolünü ele geçirmesini ve Doğu Kudüs´ü ele geçirmesini ve tüm şehri İsrail kontrolü altına almasını kutladığı yıllık bir geçit törenidir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —