• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Tek Taraflı Yaptırımlara Tabi Değiliz

Tek Taraflı Yaptırımlara Tabi Değiliz

Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ankara hükûmeti, ABD ve Avrupa’nın İran’a karşı uyguladığı tek taraflı yaptırımlara tabi olamaz.” dedi. Babacan, Ankara hükûmetinin yalnızca AB’nin bazı yasalarına uyduğunu belirterek T

İRNA

Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ankara hükûmeti, ABD ve Avrupa’nın İran’a karşı uyguladığı tek taraflı yaptırımlara tabi olamaz.” dedi.

Kanal 24’e konuşan Babacan, Ankara hükûmetinin yalnızca AB’nin bazı yasalarına uyduğunu belirterek Türkiye’nin İran ile olan ticari ilişkilerinin çeşitli yollarla yapıldığına da işaret etti. İran`ın Birleşmiş Milletler (BM) ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yaptırımlarına maruz kaldığını anımsattı ve şunları söyledi: “BMGK`nin yaptırımları, BM`ye üye olan bütün ülkeler için bağlayıcı yaptırımlardır. Bunların arasında Türkiye de var. BMGK karar aldığı zaman biz o yaptırımı devlet olarak uygularız, sınırlarımız içerisinde uygulanmasını da takip ederiz. Ancak İran ile ilgili münferit ülkelerin de yaptırım kararları var. Münferit ülkelerin ve ülke gruplarının başka bir ülkeyle ilgili yaptırımları Türkiye`yi bağlamaz.”

Babacan, ABD’nin İran ile alışverişte bulunan bankalara baskı uyguladığına işaret ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “Amerika, İran konusunda bankaların dolarla bankacılık işlemlerini yapmamaları gerektiğini söylüyor ki bu da bütün bankaların bankacılık işlemlerinde önünü kapatıyor. Biz, ‘Her banka kendi kararını versin.’ dedik. Özel sektörde birkaç, kamuda bir banka İran ile iş yapmaya başladı. İran ile en önemli ithalat kalemimiz petrol ve doğal gazdır. Dolayısıyla İran’a bu parayı ödememiz lazım. Bütün para trafiği 2008’den bu yana Halkbank üzerinden yürütülüyor ve yapılan bütün banka işlemleri yüzde 100 yasal.”

Türkiye’de, son zamanlarda yapılan operasyonların hedefinin bu ülkenin siyasi istikrarına ve ekonomisine zarar vermek olduğunu belirten Babacan, “Son bir haftada Borsa İstanbuldaki şirketler 20 milyar doların üzerinde değer kaybetti. Sadece Halk Bankasının değer kaybı 1 milyar 625 milyon doları aştı.” dedi.

Türkiye’de İstanbul polisinin yaptığı operasyonun hukuki sürecinin devam ettiğini söyleyen Babacan, hükûmetin kesinlikle siyasete ve topluma karşı bir yanlış yapmayacağını belirtti. Halkbank çerçevesindeki iddiaların bu kurumla ilgili olmadığını, suçlamaların bu Bankanın Genel Müdürü’ne yöneltildiğini vurgulayan Babacan, aksi ispat edilinceye kadar Halkbank Genel Müdürü’nün masum olduğunun altını çizdi. (İran Haber Ajansı İrna- 23 Aralık 2013)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor