Teknoloji bağımlılığını ölçecek teknoloji geliyor

Teknoloji bağımlılığını ölçecek teknoloji geliyor

Teknoloji bağımlılığı, bu konuda gerekli uygulamaların da geliştirilmesini gündeme getirdi. 2 ay içinde piyasaya sunulacak E-diyet uygulamasıyla kişiler teknolojiye ne kadar bağımlı olduklarını ölçebilecek.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın teknoloji bağımlılığını eleştirmesinin ardından konuyla ilgili girişimler ön plana çıktı. Bunlardan biri, kişilerin teknoloji bağımlılığına alternatif çözümler üretmeyi ve teknoloji kullanımını faydalı yönde etkilemeyi hedefleyen bir mobil uygulama olan E-diyet. 

Dünya´dan Sibel Sancaklı´nın haberine göre, uygulamanın geliştirici ekibinde gönüllü olarak proje yöneticiliği yapan Orhan Tanrıkulu yaklaşık iki ay içinde E-diyet uygulamasını pazara sunacaklarını söyledi.

Tanrıkulu sözlerine şöyle devam etti: 'Üzerinde çalışmalarımızın sürdüğü uygulamamızda, kişinin teknoloji bağımlığına nasıl alternatifler sunabiliriz, bunun sınırı nedir, kaç saat kullanılırsa bağımlı olunur ve bu bağımlılık faydalı kullanıma nasıl dönüştürülür' gibi sorular üzerinden ilerliyoruz. Bu bağlamda bir Ar-Ge çalışması yaparak kişilerin bağımlılık düzeylerini teknik olarak inceleyen bir sistem geliştirdik. Bireylerin cep telefonunda, bilgisayarında, tabletinde ne kadar vakit geçirdiğine ait verileri alarak analiz etmeyi başardık. Bu çalışmanın ilk aşaması olan mobil telefon uygulamasını kullanıcıların hizmetine sunacağız. Uygulama pazara sunulduğunda www.e-diyet.net web sitesinde yayına alınmış olacak.'

´BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE BİLDİĞİMİZ İKİ YÖNTEM VAR´

E-diyet uygulamasının danışmanlığını yapan Yeşilay İkinci Genel Başkan Yardımıcısı Mehmet Dinç, teknoloji bağımlılığının bir hastalık olduğunu ve kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. 

Dinç, 'Esas neticeyi talebi azaltmak veriyor. Bu noktada en önemli adımlardan bir tanesi farkındalığı geliştirmek meselesi. Mesela bize gelen danışanlarımızın gün içerisinde telefona ayırdıkları vakti bir kenara not etmelerini istiyoruz. Sonuca baktıklarında hiç de düşündükleri gibi kısa değil çok daha uzun süreler kullanmış olduklarını fark ediyorlar. Bu farkındalık onlarda kendileriyle ilgili bu konuda bir çözüm üretmeye sevk ediyor. Şayet çalışanlar bir şekilde modern teknoloji araçları konusunda bir farkındalık kazanırlarsa o kadar toparlamakla alakalı bir motivasyon söz konusu olur. Bu noktada Türkiye´de birkaç tane uygulama projesi devam ediyor ve bitmek üzere' bilgilerini verdi.

Dinç sözlerine şöyle devam etti: 'Bizim bağımlılıkla mücadelede bildiğimiz iki yöntem var. Biri arzı azaltma diğeri talebi azaltma. Arzı azaltma, bir iş verenin çalışanlarına telefonla bir yere girmesini yasaklamak. Talebi azaltmak, çalışanın kendini kontrol etmeyi öğrenmesi ve artık o konuda daha güçlü hale gelmesi. Davranışsal bağımlılık dediğimiz, internet, telefon vs. bağımlılıklarında arzı azaltmak yetmiyor.'

´13 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE WHATSAPP UYGUN DEĞİL´

Teknoloji bağımlılığı en çok çocukları etkisi altına alıyor. Bundan dolayı bir süre sonra teknolojiyi yoğun şekilde kullanmaktan kaynaklı diğer ilişkilerde bir gerileme söz konusu olduğunu ifade eden Mehmet Dinç, bu gerilemede en çok yakın ilişkilerde, anne-babalarıyla ilişkilerinde meydana geldiğini söyledi. 

Dinç, 'Çocuklar küçük yaştan itibaren gün içerisinde ekranı ailesinden kıyaslanamayacak kadar daha fazla görüyor. Bir şeyi öğrenmek istediğinde artık internete soruyor. Bilgi kaynağı, enerji kaynağı tamamen teknoloji olur hale geldi. Bizim ailelere tavsiyemiz teknoloji konusunda çocuklarına rol model olmaları, çocukların ilgilerini paylaşmaya gayret etsinler ve ortak olsunlar ya da kendileri ilgi alanlarına onları dahil etmeleri, bunun için de kendilerini geliştirmeliler' ifadelerini kullandı.

Çocukların internette geçirdiği vakiti sınırlamaktan ziyade sağlıklı kullanım ölçüsü koyduklarını belirten Dinç, sözlerine şöyle devam etti: 'Örneğin bu çocukların belli sürede hareket etmek, kalkıp boynunu oynatması, vücudunun sabit kalmaması, beslenmesi veya uykusuna mani olmaması gibi şartlarla süre sınırı koymuyoruz. Çocukları internetle tanıştırmamak mümkün değil ama sosyal medya hesabı açmamak mümkün. 13 yaşından küçüklerin WhatsApp´ı kullanmaması doğru olandır. Ama bu yaştan önce internetle tanıştırılıp doğru şekilde kullanmak öğretilebilir. Doğru sitelere girmesi filtreler üzerinden sağlanarak bilmeden istemediği sitelere girmesi önlenebilir. Süre ve içerik konusunda eğlence amaçlı kullanıma bir süre veriyoruz. Eğlence amaçlı kullanımların ilkokuldan önce yarım saat, ilkokul döneminde 1 saat, lise döneminde ise 2 saati geçmeyecek şekilde bir kullanım olması lazım.'



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor