Tarih: 28.02.2017 09:28

‘Temel İnsan Hakları Tehlikede´

Facebook Twitter Linked-in

 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El Hüseyin temel insan haklarına dayanan dünya barışı ve istikrarının pervasız siyasi fırsatçılar nedeniyle tehdit altında olduğunu söyledi.

Yüksek komiser bu açıklamasını BM İnsan Hakları Konseyi´nin toplantısının açılışında yaptı.

İkinci Dünya Savaşı´nın bitiminden bu yana dünya istikrarını koruma amaçlı olarak insan hakları alanında önemli ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen El Hüseyin, bu ilerlemelerin insan haklarını yollarına engel olarak gören siyasi oyuncular tarafından dikkate alınması gerektiğini belirtti.

El-Hüseyin, siyasi liderlerin yürüttüğü hastalıklı kampanyalara kulak verilmesinin dünyaya çok şey kaybettireceği uyarısında bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, siyasi liderlerin uluslararası ve bölgesel anlaşmalardan çekilme tehdidinde bulunduğuna da dikkati çekti.

Amerikan medyası, Trump yönetiminin BM İnsan Hakları Konseyi´nden çıkmayı değerlendirdiğini belirtmesine rağmen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, Amerika delegasyonunun İnsan Hakları Konseyi çalışmalarına katılacağını söyledi.

Guterres: “Dünyada yayılan bir hastalık”

Konsey´in ilk oturumuna katılan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, insan haklarıyla ilgili artan umursamazlığa dikkat çekti ve bunun “dünyada yayılan bir hastalık” olduğunu belirtti. 

Guterres, “İnsan hakları bütün yaptıklarımızın doğal bir parçası” dedi. Guterres, insan haklarının değerler ve amaçlar olarak tanınması gerektiğini, siyasi araç olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Guterres, “Popülizm ve aşırıcılığın giderek artan bir şekilde ırkçılık, yabancı düşmanlığı, Yahudi karşıtlığı, Müslüman nefreti ve diğer hoşgörüsüzlüklerle beslendiği gibi sapkın bir gelişmeye tanık oluyoruz. Azınlıklar, yerli toplumlar ve diğerleri ayrımcılık ve tacizlerle karşılaşıyorlar dünya genelinde ve aynısı LGBTI toplumuna da uygulanıyor” dedi.

Guterres, dünyanın küresel terör ve aşırıcıların şiddeti nedeniyle daha tehlikeli, daha az öngörülebilir, daha kaotik ve daha kopuk hale geldiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri, sorunların kökenlerinin ele alınması gerektiğini ve insan hakları kaygılarını giderirken daha erken ve etkili tepki verilmesi gerektiğini de söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —