Tarih: 02.03.2016 15:27

Terörle Mücadele İçin Yardım Teklifi

Facebook Twitter Linked-in


REUTERS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salı günü, kıtayla ticaret ve diğer ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan yeni bir stratejik ortaklık kapsamında Türkiye´nin, Batı Afrika´da artan terörizm tehdidiyle mücadele hususunda yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Akra´ya iki günlük bir ziyarette bulunan ve Gana Parlamentosunun üyelerine hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt ayrılıkçılara karşı onlarca yıldır devam eden mücadelesinin yanı sıra İslamcı militanlar dâhil diğer gruplarla sürdürdüğü savaşı ima ederek Türkiye´nin, terörizmle mücadelede Afrika ülkelerine yardım için iyi bir pozisyonda olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali ve Burkina Faso´da son zamanlarda İslamcı militanlarca yapılan saldırılara atıfta bulunarak “Türkiye, terörle mücadelede engin bir tecrübeye sahip ve terörizmin ellerinde acı çeken bu ülkeleri en iyi biz anlıyoruz.” dedi.

Ocakta İslamcı cihatçıların, Burkina Faso´nun başkenti Ouagadougou´da bir otel ve restorana yaptığı saldırılarda 12 ülkeden en az 28 kişi öldürüldü. Bu saldırılar, Mali´nin başkenti Bamako´da kasım ayında lüks bir otele yapılan ve 20 kişinin öldüğü benzer bir baskının ardından meydana geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika´dakiler de dâhil gelişmekte olan ülkelerin, kriz zamanlarında ihtiyaçlarına daha fazla yanıt verebilir hâle getirilmesi için BM Güvenlik Konseyinde reformlar yapılması için daha fazla baskı uygulanması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konseyin şu anki yapısıyla yalnızca birkaç “elit” ülkenin çıkarlarına hizmet ettiğini sözlerine ekledi.

Güvenlik Konseyinin beş daimî üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa´dır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye, Kuzey Afrika veya Kuzey Irak´ta aktif değil… Konseyin bu sorunlu bölgelere müdahale edememesi, herkesi ilgilendiriyor ve bu yüzden Konseyde reformlar yapılması için bastırmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Türk iş dünyasından 150 kadar kişinin eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesinin ihracatçıları için yeni pazarlar açmaya, hızlı büyüyen Afrika ekonomilerinde yeni yatırım fırsatları aramaya ve Ankara´nın profilini küresel sahnede yukarıya çıkarmaya istekli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye´nin Afrika ile ticaretini önemli ölçüde artırmaya hazır olduğunu söyledi ancak net bir sayı vermedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Batı Afrika gezisi Fildişi Sahili, Gine ve Nijerya´yı da kapsıyor.(İngiltere,Reuters-01 Mart 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —