Tarih: 23.06.2017 09:27

The National Interest: ABD, Suriye semalarında Rusya´yla çatışmadan kaçınmalı

Facebook Twitter Linked-in

 

Nikolas K. Gvosdev imzalı yazıda, 'ABD önderliğindeki IŞİD´le mücadele koalisyonu birkaç gün önce Rakka´da Suriye ordusuna ait uçağı düşürdü. Bunun şimdi, Rus silahlı kuvvetleri Suriye´ye geldikten 6 ay sonra yaşanması mucize sayılabilir. Ama şanslı olma durumu bitti' dendi.

Uçağın düşürülmesine Kremlin´in öfkeli ama dikkatli tepki verdiği ifade edilirken şimdi Moskova´nın Suriye hükümetinin izni olmadan bu ülkenin hava sahasına giren tüm uçaklara potansiyel düşman gözüyle bakacağı tahminine yer verildi. Gvosdev, 'Ama önemli olan şu ki, Suriye´deki Rus askerler hiçbir eylemde bulunmadı' diye yazdı. 

Türkiye´nin Rus savaş uçağını düşürmesine Moskova´nın tepkisi hatırlatılan yazıda, 'Askeri yanıtı reddeden Rusya Türkiye´ye karşı ekonomik yaptırım getirdi ve Türkiye´deki Kürtlere yaklaşımını değiştirebileceğini net biçimde ortaya koydu. 6 ay sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan özür dilemek durumunda kaldı' ifadelerine yer verildi.

Rusya´nın ABD askerlerine de meydan okumayacağı ama Ortadoğu´da hayatlarını zorlaştırmanın bir yolunu bulacağı tahmininde bulunan Gvosdev, 'Bunun yanında, ABD´nin Rusya´ya karşı yaptırımları güçlendirme niyeti bağlamında (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin, kaybedecek hiçbir şeyi olmadığını ve çatışmayı büyütmeye hazır olduğunu düşünecek. Rusya konulu sayısı oturumlara bakılırsa Washington´da bilişsel uyumsuzluk belirtileri görülüyor. Bir yandan Rusya, NATO´nun birleşik gücünü bozma yeteneğindeki güçlü bir düşman, diğer yandan da çöküş eşiğinde olan rejim olarak gösteriliyor. Böyle bir yaklaşımla ABD, çatışmanın güçlenmesi durumunda hazırlıksız yakalanma riskiyle karşı karşıya kalabilir' yorumunda bulundu. 

Yazıda, 'Şimdi, (ABD Başkanı Donald) Trump idaresinin, Kremlin´le herhangi bir anlaşmaya ulaşma amacının artık söz konusu olmadığı açık. Muhtemelen Rusya ve ABD´nin değer ve çıkarlarındaki ayrılık öyle büyük ki hiçbir uzlaşı bu iki ülke arasında köprü kurulmasına yardımcı olamaz' dendi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —