Tarih: 03.10.2013 09:01

THY... Ankara`nın Keskin Mızrağı

Facebook Twitter Linked-in

Laure Marchand

Uçağın koridorunda bir çocuk topu kime uzatacağını bilemiyor. Dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi’ye mi yoksa basketbolun efsane ismi Kobe Bryant’a mı? İşte Türk Hava Yollarının reklamı için bu iki starla anlaşma yapıldı. Bu iki dünya starının reklamda yer alması yüzde 49’u devletin olan hava yolu şirketinin hedeflerinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. 2011 ve 2012 yıllarında THY’nin yolcu sayısı yüzde 20 oranında artış göstererek yılda 39 milyona yükseldi. THY’nin iş hacmi 6,9 milyar avro. Bu büyüme Air France-KLM Hava Yolununkinin beş katı.

Burada tabii Türkiye’nin turizm açısından cazibesi ve İstanbul’un tarihî mimarisinin de katkısı var. İstanbul dünyanın en çok ziyaret edilen altıncı şehridir. Türkiye’de fiyatlar uygun, hizmet sektörü çok iyi. Skytrax kurumu tarafından THY, üçüncü kez yılın en iyi hava yolu şirketi seçildi. THY’nin 103 ülkede 224 noktaya uçuşu var. THY Başkanı Temel Kotil, “Türk Hava Yolları dünya da en çok noktaya seferi olan hava yoludur.” dedi. Yakında Caracas, Katmandu, Meksiko, Rotterdam, Asmara, San Francisco, Luksor ve Havana’ya da sefer yapılması öngörülüyor. Türkler ayrım yapmadan her bölgeye uçuyor. Riskli bölgelere bile. Irak ve Somali de THY’nin sefer düzenlediği ülkelerden. THY, Mogadişu’ya sefer düzenleyen tek uluslararası hava yolu şirketi. Türk vatandaşları için birçok ülkeye vize uygulamasının kalkması bu seferlerin dolmasını sağlıyor.

THY’nin tercih edilmesinin sebeplerinden bir diğeri de Avrupa’daki diğer hava yollarına göre fiyatlarının daha uygun olmasıdır.

Öte yandan THY çalışanları çalışma şartlarının kötüleştiği gerekçesiyle grevde. Havacılık sektöründe greve gitmeyi yasaklayan bir yasanın onaylanmasının ardından seslerini duyurmak için protesto gösterileri yapan 305 kişi işten çıkarıldı. Bunun üzerine yargı, mahkemeye başvuranların 170’i hakkında işlerine geri alınmaları kararı verdi.

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi ekonomik anlamda ultra-liberal ve sosyal anlamda muhafazakâr bir yapıya sahip. Türk Hava Yollarının hedefi 2020’de 90 milyon yolcuya ulaşmak. Bu çok da gerçekçi bir hedef gibi görünmüyor. (Fransa`da yayınlanan Le Nouvel Observateur, Haftalık Dergi/01-07 Ağustos 2013 Sayısı)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —