Ticaret Açığı Yüzde 21,9 Geriledi

Ticaret Açığı Yüzde 21,9 Geriledi

2014 yılında Türkiye`nin dış ticaret açığı yüzde 21,9 oranında geriledi. İstanbul’daki İtalyan Ticaret Merkezinin bir notunda belirtildiği üzere yılın ilk altı ayı ile 2013 yılının ilk altı ayı arasındaki mukayese, Türkiye’nin

ANSAmed

İstanbul’daki İtalyan Ticaret Merkezinin (ICE) bir notunda belirtildiği üzere yılın ilk altı ayı ile 2013 yılının ilk altı ayı arasındaki mukayese, Türkiye’nin dünyaya karşı ticari açığının düşüş eğiliminde olduğunu teyit ediyor. Yazıya göre söz konusu dönemde açık, 50,7 milyar dolardan 39,5 milyar dolara gerileyerek yüzde 21,9 oranında azaldı. İhracat, yüzde 6,7 oranında artarken (75,1 milyar dolardan 80,1 milyar dolara gelerek) ithalat ise yüzde 4,8 oranında (125,8 milyardan 119,7 milyara gerileyerek) geriledi. Ticarette de yüzde 0,5 oranında düşüş kaydedildi (200,9 milyar dolardan 199,9 milyar dolara kadar).

Ülkenin genel ticaretinin yüzde 39,6’sını oluşturmaya devam eden büyük ticari ortağı AB’ye karşı Türkiye`nin ticari açığı da 14,5 milyar dolardan 9,5 milyar dolara geriledi. AB’den yapılan ithalat geçmiş dönemde 45,1 milyar dolar iken bu dönemde 44,3 milyar dolar oldu. AB’ye yönelik ihracat ise yüzde 13,8 oranında arttı ve 30,5 milyar dolardan 34,8 milyar dolara yükseldi.

Toplamda Türkiye-AB ticareti ise yüzde 4,5 oranında arttı ve bu da 79,1 milyar bir değere karşılık geliyor.

En iyi ticari partnerlerin yer aldığı sıralamada ise ilk sırada 18,7 milyarlık ticaretle (önceki 12 aya göre yüzde 2,4 oranında bir artış) Almanya yer alıyor; bunun 11 milyar dolarını ithalat, 7,6 milyar dolarını ise ihracat oluşturuyor. İkinci sırada 16 milyar dolarlık ticaretle Rusya geliyor; bunun 13 milyar dolarını ithalat, 2,9 milyar dolarını ise ihracat oluşturuyor. Üçüncü sırada 13,4 milyar dolarlık ticaretle Çin geliyor; bunun 11,9 milyar doları ithalat, 1,4 milyar doları ise ihracat. Dördüncü sırada ise 9,8 milyar dolarlık ticaretle İtalya yer alıyor; bunun 6 milyar doları ithalat, 3,7 milyar doları ise ihracat. (İtalya, ANSAmed - 06 Ağustos 2014)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading