Tarih: 02.06.2015 12:33

Tiflis`ten Saakaşvili`ye tepki: Ülkene hakaret ettin

Facebook Twitter Linked-in

 

Gürcü lider Margvelaşvili, eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili`nin kendi ülkesinin vatandaşlığından çıkma kararına sert tepki gösterdi. Saakaşvili`nin bu ‘yakışıksız` tutumuna anlam veremediğini belirten Gürcü lider, 'Saakaşvili bu kararıyla ülkemize ve devlet başkanlığı kurumumuza hakaret etti. Manevi değerler ve kendi ülkenin vatandaşlığı, kariyerden daha önemli olmalı' diye konuştu.

Ukrayna`nın Odessa bölgesine vali olan Saakaşvili, 29 Mayıs günü resmi olarak Ukrayna vatandaşlığına geçmişti. Gürcistan kanunlarına göre başka bir ülkenin vatandaşlığına geçen Gürcüler, otomatik olarak Gürcistan vatandaşı olma haklarını yitiriyor.

Ancak bu durumun resmi nitelik kazanması için hukuki ve teknik prosedürlerin tamamlanması gerekiyor. Saakaşvili`nin çifte vatandaşlık hakkından yararlanması için ise Gürcistan Devlet Başkanı`ndan onay alması şart.

SAAKAŞVİLİ: GÜRCİSTAN VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARILMAMA HALK KARAR VERECEK

Bu arada Saakaşvili ise Gürcistan vatandaşlığını kaybetmesinin ülkesine geri dönmesine engel olmayacağını savundu: 'Gürcistan lideri Margvelaşvili, benim vatandaşlık hakkımı iptal etme kararı alırsa, bu belirleyici bir faktör olmayacak. Zira ülkeme dönme kararı aldığımda, (ki bu umduklarından daha kısa sürede gerçekleşecek) Gürcistan vatandaşlığından çıkarılmama ve aleyhimdeki ceza davalarının sona ermesine halkın kendisi karar verecek.'

Gürcistan`da hakkında gıyabi tutuklama kararı olan Saakaşvili`nin Ukrayna vatandaşı olmasıyla ülkesine iade edilme ihtimali de ortadan kalkmış oldu. Gürcistan Adalet Bakanı Teyu Tsulukiani, Ukrayna Anayasası gereği, ülkedeki suçluların iade edilmesinin yasak olduğunu hatırlattı. Gürcü Bakan, bu nedenle Saakaşvili`nin iadesini talep etme şanslarının hukuki olarak yitirildiğini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —