Tarih: 22.03.2017 22:31

Tillerson: Bağdadi´nin öldürülmesi an meselesi

Facebook Twitter Linked-in

 

Washington´da gerçekleştirilen IŞİD´le Mücadele Küresel Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısı´nda konuşan ABD´li bakan, Bağdadi´nin çoğu yardımcısının ABD önderliğindeki koalisyonun saldırılarında öldürüldüğünü belirtti. 

Öldürülen IŞİD yöneticileri arasında Brüksel, Paris ve diğer bölgelerdeki saldırıları planlayanların da olduğunu kaydeden Tillerson, IŞİD liderinin öldürülmesinin ´an meselesi´ olduğunu vurguladı. 

´ÖRGÜTLEME ORANI YÜZDE 90 DÜŞTÜ´

IŞİD´in Batı´da düzenlediği saldırıları Suriye´nin Rakka kentinde planladığını belirten Tillerson, örgütün 2016´da örgütlediği insan sayısında yüzde 90 düşüş kaydedildiğini de ifade etti. ABD´li bakan, örgütün yenilgiye uğratılması için ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun kendi arasında ve diğer ülkelerle istihbarat paylaşımını artırması gerektiğini de dile getirdi.

´GEÇİCİ İSTİKRAR BÖLGELERİ KURULACAK´

Öte yanda Tillerson, ABD´nin sığınmacıların geri dönüşüne yardımcı olmak için Suriye´de geçici istikrar bölgeleri kurmak istediğini de duyurdu: 'Suriye´de daha belirgin eylemler kotarılırken, ABD´nin IŞİD´e yönelik baskıyı artıracağını söyleyebilirim. Sığınmacıların evlerine dönmeleri amacıyla, ateşkesler aracılığıyla geçici istikrar bölgeleri kurmaya çalışacağız.'

´FIRAT KALKANI´ VURGUSU

Tillerson, konuşmasının Türkiye ile ilgili bölümünde, 'Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırındaki IŞİD tehdidini uzaklaştırdı; şu anda tüm sınır IŞİD´in erişimi dışında ve umarız hep böyle kalacaktır' ifadelerini kullandı.

IŞİD´in Paris ve İstanbul´daki terör saldırılarına da atıf yapan ABD Dışişleri Bakanı, her iki saldırının da Rakka merkezli olarak planlandığına işaret etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —