Tarih: 19.04.2017 11:20

Tillerson: Trump, İran´a yönelik yaptırımların kaldırılmasının incelenmesi için talimat verdi

Facebook Twitter Linked-in

 

Yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson imzasıyla Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan´a İran´la ilgili bir bilgilendirme mektubu gönderildiğini duyurdu. 

‘İran terörizme destek olmaya devam ediyor´ başlığıyla yapılan açıklamada, (ABD Dışişleri Bakanı Donald) Trump yönetiminin, 2015 yılında (eski ABD Başkanı Barack) Obama döneminde İran´la imzalanan nükleer anlaşmayı detaylı şekilde incelediği ifade edildi.

‘İRAN NÜKLEER ANLAŞMAYA UYUYOR AMA TERÖRE DESTEK VERİYOR´ 

Mektupta, 18 Nisan 2017 tarihi itibarıyla İran´ın ‘nükleer anlaşma koşullarını yerine getirmeye devam ettiği´ kaydedildi.

Buna karşın Tahran hükümetinin ‘teröre destek veren ülke konumunu sürdürdüğü´ ve ‘(İran´a) yaptırımların kaldırılmasının ABD´nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olup olmadığının incelendiği´ vurgulanan açıklamada, Tillerson´ın şu ifadelerine yer verildi:

“İran, birçok platform ve yöntemle önde gelen terör destekçisi devlet olmaya devam ediyor. Başkan (Trump), Ulusal Güvenlik Konseyi önderliğinde İran´la nükleer anlaşmanın gözden geçirilmesini ve (İran´a) yaptırımların durdurulmasının ABD ulusal çıkarları açısından hayati olup olmadığının değerlendirilmesi talimatını verdi.”

Mektupta, söz konusu çalışma tamamlandığında İran´la nükleer anlaşmayla ilgili olarak Kongre ile yakın bir şekilde çalışmak istendiği de not edildi.

TRUMP YÖNETİMİNİN İLK NÜKLEER ANLAŞMA BİLGİLENDİRMESİ

İran ve P5+1 ülkeleri arasındaki anlaşma 22 Mayıs 2015´te imzalanmıştı ve o tarihten sonra her 3 ayda bir ABD yönetimi, Kongre´ye anlaşmanın durumuyla ilgili yazılı bilgi veriyordu. 18 Nisan tarihli söz konusu mektup, Trump yönetiminin Kongre´ye yaptığı ilk bilgilendirme oldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —