Tarih: 04.06.2017 16:34

Time´a göre Rusya´nın geleceğini şekillendirecek 5 ülke

Facebook Twitter Linked-in

 

Time´da yayınlanan Ian Bremmer imzalı yazıda, Rusya´nın Batı ile olan ilişkileri hakkında pek çok analiz yazılıp çizilirken, Rusya´nın geleceğini belirleyeceği söylenen bazı ülkelerin gözden kaçırılmaması gerektiği belirtiliyor.

Yazıda bu ülkeler şöyle sıralanıyor:

ÇİN 

Time´da yayınlanan yazıya göre, Batı´nın kendisine yaptırım uyguladığı bu dönemde, Pekin ile ortaklık, Moskova için önemli. Fakat makalede, bu ortaklığın gerçek bir dostluğa dönüşemeyceği iddia ediliyor. Makalenin yazarı Bremmer´e göre, bunun nedeni, Çin´in, Rusya ile ticari ilişkilerini geliştirmesine rağmen (özellikle Orta Asya´da) etki alanları konusundaysa Moskova´yla rekabet içerisinde olması. Bunların yanı sıra Bremmer´e göre, Pekin dünya düzeninden genel olarak memnunken, Moskova bu düzeni kökünden değiştirmek istiyor.

JAPONYA

Time yazısında, Moskova için Tokyo´yla işbirliğinin yararları arasında, Japon teknolojileri ile Rusya´nın kendi sanayisini modernize edebilecek olması ve bu ilişki sayesinde Çin´e karşı denge oluşturulması sayılıyor.

SUUDİ ARABİSTAN

Rusya, Suriye´de terörle mücadele operasyonu başlatarak bölgede önemli bir rol üstlendi. Bremmer´e göre, Rusya ve Suudi Arabistan, Suriye´deki çatışmalarda farklı taraflara destek verseler de her iki ülkenin ekonomisi için de yıkıcı etkisi olan petrol fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için anlaşabildi. Yazıya göre, Washington´ın Suriye politikası şu an için Suudi Arabistan´ı tatmin etse de bunun böyle devam edeceğinin bir garantisi yok. Dolayısıyla (Rusya gibi) seçeneklerinin olması Riyad için iyi bir şey.

TÜRKİYE

Time´da yayınlanan makaleye göre, Rus uçağının düşürülmesi ve Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov´un öldürülmesi gibi ‘savaş nedeni olabilecek´ olaylar, Moskova-Ankara ilişkilerine gölge düşürdü. Fakat Türkiye´nin Batı ile ilişkilerinin kötüleşmesi, Ankara ve Moskova´ya sıkı ilişkiler kurmak için sebep verdi.

Sıkı ilişkilerin örneği olarak, Rusya ve Türkiye´nin Türk Akımı doğalgaz boru hattının inşa edilmesi için anlaşmış olması gösterilen yazıda, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın ülkesinin geleceğindeki rolü ve Suriye´de Kürtlerin kontrolünde olan toprakların statüsünün ise Moskova ve Ankara´nın hala fikir ayrılığı yaşadığı konular olduğu belirtiliyor. 

VENEZÜELLA

Time´daki makaleye göre, ABD´li petrol şirketi Citgo´nun sahibi olan Venezüella devlet petrol şirketi PDVSA, hisselerinin yüzde 49.9´u karşılığında Rusya devlet petrol şirketi Rosneft´ten borç aldı. Eğer Venezüllalılar borçlarını zamanında, yani bu yılın sonuna kadar ödeyemezse Rosneft, Citgo şirketinde kontrolün kendisine ait olmasını sağlayacak kadar hisseyi ele geçirebilir. Bu da, Rusya´nın ABD´nin önemli petrol şirketlerinden biri üzerinde kontrol sağlayabileceği anlamına geliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —