Tarih: 15.04.2018 13:10

Tomahawk gecesi: ABD´nin Suriye´ye ´sembolik´ saldırısı

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD, İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyi´nin onayını almadan dün sabah erken saatlerde Tomahawk´lar dahil 103 füzeyle Suriye´ye yoğun saldırı düzenledi. Sebep olarak, Suriye yönetiminin Doğu Guta´da kimyasal saldırı düzenlediği iddiası gösterilse de şu ana kadar saldırıyı doğrulayacak hiçbir kanıt sunulamadı. 

Rus gazetecileri Andrey Stanavov ve Andrey Kots, Sputnik için kaleme aldıkları yazıda, olayların nasıl geliştiğini irdeledi:

DESTOYERLERLERİN HER BİRİ 60 TOMAHAWK FÜZESİ TAŞIYORDU

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz pazartesi günü, Suriye´deki durumu incelemek için 48 saat istemiş, Suriye´ye saldırı sinyalini vermişti. Trump düşünürken ABD Donanması´na ait iki destroyeri Donald Cook ve Porter, Suriye açıklarına yaklaştı. Her biri 60 adet Tomahawk füzesi taşıyordu. 

Ardından hafta sonuna yakın 8 adet P8A Poseidon keşif uçağı, Doğu Akdeniz´de Suriye kıyılarına yakın hava sahasında 24 saat boyunca, dönüşümlü olarak devriye uçuşu yaptı. Uçaklar Rus hava savunma sistemlerinin sorumlu olduğu bölgeye yakınlaşmasa da hedefleri ortadaydı: Saldırı öncesinde bölgede konuşlanmış Rus Hava Uzay Kuvvetleri ve Rus Donanması´na ait birliklerin potansiyelini değerlendirmek.

´ABD, KÜBA FÜZE KRİZİNDE YAPTIKLARINI TEKRARLADI´

Rusya Askeri Bilimler Akademisi´nden Prof. Sergey Sudakov, 'Onlar, Rus hava savunması duvarında, füzelerin bu duvara zarar vermeden geçebileceği delik aradılar. Ayrıca Rus Donanması´nın Akdeniz grubuna ait gemilerin bulunduğu yerleri öğrenmeleri gerekiyordu. Bu gemilerin de hava savunma görevini aldığı unutulmamalı. Amerikalıların eylemleri mantıklı: Onlar, Küba füze krizi sırasında yaptıklarını tekrarladı' dedi.

​Trump, cumartesi sabah erken saatlerde Suriye´ye saldırı emrini verdiğini duyurdu. Ardından İngiltere ve Fransa da ‘ortak harekat´ açıklaması yaptı.

FÜZELER HEDEFE ULAŞMADAN İMHA EDİLDİ

Saat 03.42´de, ilk seyir (kruz) füzeleri, Rus hava savunmasının sorumlu olduğu bölgeleri yan geçerek Suriye´deki hedeflere doğru uçtu. Kısa sürede, uyuyan Şam´da ilk patlama sesleri duyuldu. 

Rusya Savunma Bakanlığı´nın verilerine göre, Duvali hava üssüne 4, Dumayri hava üssüne 12, Bley hava üssüne 18, Şayrat hava üssüne 12 füze fırlatıldı. Tüm füzeler hedefe ulaşmadan imha edildi. Humus´a atılan 16 füzeden sadece 3´ü, Suriye ordusunun kullanmadığı Mezze hava üssüne de 9 füzeden sadece 3´ü isabet etti. Barz ve Caramani yerleşimleri yakınlarındaki hedeflere ise 30 füze fırlatıldı, aralarından sadece 7´si imha edildi.

RUSYA´YA BİLGİ VERİLMEDİ

Batı, bu hedefler için Şam´ın ‘askeri kimyasal programında yer alıyorlar´ dese de Rusya Savunma Bakanlığı, tesislerin yıllardır kullanılmadığını duyurdu. 

Üstelik saldırı olacağı konusunda Rusya´ya önceden bilgi verilmedi.

Pentagon, uçuşların güvenliğini sağlama hattı üzerinden standart bilgi verse de ayrıntılara girmedi.

​ABD Hava Kuvvetleri´ne ait B-1B Lancer stratejik bombardıman uçakları, Suriye´deki sivil ve askeri altyapı tesislerine GBU-38 güdümlü hava bombalarını attı, F-15 ve F-16 savaş uçakları da ‘havadan karaya´ füzeleriyle nokta vuruşlarını yaptı. İngiltere Hava Kuvvetleri´ne ait Tornado savaş uçakları da 8 adet Scalp EG füzesini fırlattı.

Toplamda, ABD savaşa gemilerinden fırlatılan Tomahawk´lar dahil 103 seyir füzesi atıldı. Aralarından 71 füze, Suriye hava savunması tarafından imha edildi.

SURİYE´DEKİ HEDEFLERE SADECE ABD VE İNGİLTERE SALDIRDI

Fransa, saldırıdan birkaç saat sonra, kalkış pistine çıkan Rafale´in görüntüsünü yayınlasa da Rusya Savunma Bakanlığı, Fransız savaş uçaklarının harekata katılmadığını duyurdu. Bakanlığın verilerine göre Suriye´deki hedeflere sadece ABD ve İngiltere saldırdı. 

Uçakların nerden havalandığına dair henüz net bir bilgi yok. Ancak ABD´nin en büyük üslerinin Suriye´nin kuzeyinde, YPG´nin kontrolündeki bölgelerde bulunduğu biliniyor. Aralarından biri Kobani yakınlarında, bir diğeri de Haseke´nin kuzeydoğusunda yer alıyor.

ABD, bu üsleri kullanarak YPG´nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri´ne silah, mühimmat, ilaç ve diğer yardım sağlıyor. Her iki üs, stratejik uçakları kabul edecek yetenekte.

BOŞA ATILAN YUMRUK

Toplamda saldırı 1.5 saat sürdü ve saat 05.10´da sona erdi. Saldırı kurbanlarına ilişkin henüz bir bilgi yok. Suriye Genelkurmay Başkanlığı, sadece birkaç yaralı olduğunu duyurdu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, saldırı boyunca Şam´daki devlet başkanlığı sarayındaydı.

Rusya Savunma Bakanlığı´nın verdiği bilgiye göre, Batı´nın fırlattığı füzelerin büyük kısmı, büyük oranda Sovyet üretimi hava savunma komplekslerinden oluşan Suriye hava savunma sistemleri tarafından imha edildi. Bunun için 30 yılı aşkın bir süre önce SSCB´de üretilen S-125, S-200 hava savunma sistemlerinin yanı sıra Buk ve Kvadrat sistemlerinin kullanıldığı kaydedildi. Oysa Suriye ordusu, Pantsir-S1 gibi modern silahlara da sahip. 

Suriyeliler, tüm bu sistemleri kullanma konusunda gayet başarılı. ABD´nin geçen yıl Şayrat hava üssüne saldırısında Tomahawk füzelerin ancak yarısı hedefe ulaşmıştı. İsrail´in 9 Nisan´da, Palmira yakınlarındaki T-4 hava üssüne fırlattığı 8 adet ‘havadan karaya´ füzesinin 5´i imha edilmişti.

Prof. Sergey Sudakov´un görüşüne göre, ABD ve müttefiklerinin bölgedeki gücü, Esad ordusu ve Rus Hava Uzay Kuvvetleri´nin son yıllarda elde ettiği başarıları sıfırlayabilecek ezici darbeyi indirmek için yetersizdi. Ancak Batı´nın buna ihtiyacı da yok.

Rusya´yla doğrudan çatışmanın sonuçlarını bilen ve ciddi gerilimden uzak durmayı tercih eden Pentagon, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açmayacak saldırıda bulunma kararı aldı. Tıpkı, geçtiğimiz yılki ‘sembolik´ Şayrat saldırısı gibi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —