´Toplu Sınırdışı Uygulamasına Gidilmeyecek´

´Toplu Sınırdışı Uygulamasına Gidilmeyecek´

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD ve Meksika´nın “aralarında zaman zaman farklılıklar yaşayan iki güçlü ülke olduğunu” söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD ve Meksika´nın “aralarında zaman zaman farklılıklar yaşayan iki güçlü ülke olduğunu” söyledi. İç Güvenlik Bakanı John Kelly ile birlikte Meksika´ya kritik bir ziyaret düzenleyen Tillerson, Meksikalı yetkililerle görüşmelerini “yapıcı ve ileriye dönük” olarak niteledi.

Tillerson yanında Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray ile birlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, iki tarafın arasında, en iyi şekilde diyalog yoluyla çözülebilecek “bilindik farklılıkların” bulunduğuna işaret etti.

Tillerson ve Kelly´nin ziyareti, Trump yönetiminin göçmenlik politikaları hakkında Meksikalı yetkililerin duyduğu öfke ve kaygıları gidermeyi amaçlıyor.

Tillerson, görüşmelerinde ikili ilişkilerde “zorluklar ve fırsatların boyutunu ele aldıklarını” bildirdi.

Başkan Donald Trump da günün daha erken saatlerinde Beyaz Saray´da Amerika-Meksika ilişkileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Meksika ile iyi bir ilişkiye sahip olacağız; eğer olmazsak da olmayız” ifadesini kullanmıştı.

İlişkiler dibe vurdu

Tillerson ve Kelly´nin ziyareti, 1840´lı yılların sonundaki Meksika-Amerika savaşından bu yana 3 bin 100 kilometrelik ortak sınırlarında barışın hakim olduğu iki ülkenin ilişkilerinin en düşük seviyeye gerilediği bir zamana denk geldi.

Trump defalarca Meksika´nın bir şekilde sınıra örmeyi planladığı duvarın ödemesi gerektiği yönünde ısrar ediyor. Washington´daki Kongre üyelerinin tahminlerine göre duvarın maliyeti en az 12 milyonu bulacak. Bu hafta içerisinde de İç Güvenlik Bakanlığı milyonlarca kaçak göçmenin sınırdışı edilmesiyle sonuçlanabilecek yeni politikalar açıkladı.

Bu arada Trump, göçmenlik yasalarının uygulanmasını “askeri operasyon” olarak tanımladı. Ancak bu açıklamadan birkaç saat sonra İç Güvenlik Bakanı Kelly, sınır dışı uygulaması için “askeri gücün kullanılmayacağını”, “toplu sınırdışılarının” olmayacağını söyledi.

Trump da gün içindeki açıklamasında, “Çete üyelerini, uyuşturucu tacirlerini dışarı atıyoruz. Gerçekten kötü kişileri bu ülkenin dışına çıkarıyoruz,” demişti.

Meksika Dışişleri Bakanı Videgaray dün yaptığı açıklamada, Amerika´nın göçmenlik konusundaki “tek taraflı” adımlarını kabul etmeyeceklerini ve konuyu Birleşmiş Milletler´e taşımaktan da çekinmeyeceklerini söylemişti.

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda Güney Amerika araştırmaları kıdemli uzmanı Shannon O´Neil, “ABD-Meksika ilişkileri şu anda en düşük seviyede ve son 30 yılı aşkın süredir varolan işbirliğinden ani kopuş yaşanıyor” diye konuştu.

Trump-Nieto görüşmesi iyi geçmedi

Tillerson ve Kelly´nin görüşmeleri, Trump´ın Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile 27 Ocak´ta yaptığı telefon görüşmesinin birkaç hafta sonrasına denk geldi.

Her iki ülkeden isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililere göre, bu görüşme iyi geçmedi. Medyada çıkan haberlerde, Trump´ın Nieto´yu uyuşturucu kaçakçılığını önlemede yetersiz kalmakla suçladığı ve ABD´nin Meksika topraklarındaki uyuşturucu kartellerine karşı asker bile konuşlandırabileceği uyarısında bulunduğu belirtildi.

Meksika Cumhurbaşkanı daha sonra Washington´a planladığı ziyareti iptal etmişti.

Meksikalı yetkililer, Trump´ın sınır duvarının maliyetinin karşılanması isteğini reddediyorlar.

Meksika Dışişleri Bakanı Videgaray geçen hafta yaptığı açıklamada, “Meksika köprüler inşa etmek istiyor, duvarlar değil” demişti.

O´Neil Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, “Ziyaret ikili görüşmelerde gerilimin yatıştırılmasında bir miktar katkı yapsa bile, zorlu şekilde kazanılan güven kırılmış durumda ve sadece üst düzey bir ziyaretle onarılamaz,” diye konuştu.

Bir Amerikalı yetkili, ilişkilere “çok uzun bir mercekle bakmanın önemli olduğunu” ve ilişkilerin sadece tartışmalı bir boyutuna odaklanmamak gerektiğini söyledi. Yetkili, hem Trump hem de Meksika Cumhurbaşkanı´nın gelecek dönemde olumlu ve yapıcı bir ton oluşturmaktan yana olduğunu belirtti.

İç Güvenlik Bakanlığı´nın açıkladığı yeni politikalar, binlerce yeni göçmen polisinin işe alınması, sınırdışı edilecek göçmenlerin sayısının artırılması ve tutuklamalarda yerel polisten de yardım alınması gibi düzenlemeleri içeriyor.

Bu adımlar başta Meksika olmak üzere, ABD´deki kaçak göçmenlerin kaynağı olan diğer ülkelerde de alarma yol açarken, Meksika´nın bazı önde gelen isimlerinden de bunlara karşılık verilmesi çağrılarına yol açtı.

O´Neil, Trump yönetiminin politikalarının Meksika´nın iç politikasında da değişimlere neden olduğunu belirterek, milliyetçilikteki artışın Meksika´da 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülkenin Amerika´yla uzlaşı şansını zorlaştıracağını söyledi.

Bazılarının gelecek yıl cumhurbaşkanlığı için yarışmasını istediği Meksika´nın en zengin işadamı Carlos Slim düzenlediği basın toplantısında, Meksikalıları yerel ürünleri satın almaya ve Trump´ın isteklerine teslim olmamaya çağırdı.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor