´Toplu Sınırdışı Uygulamasına Gidilmeyecek´

´Toplu Sınırdışı Uygulamasına Gidilmeyecek´

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD ve Meksika´nın “aralarında zaman zaman farklılıklar yaşayan iki güçlü ülke olduğunu” söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD ve Meksika´nın “aralarında zaman zaman farklılıklar yaşayan iki güçlü ülke olduğunu” söyledi. İç Güvenlik Bakanı John Kelly ile birlikte Meksika´ya kritik bir ziyaret düzenleyen Tillerson, Meksikalı yetkililerle görüşmelerini “yapıcı ve ileriye dönük” olarak niteledi.

Tillerson yanında Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray ile birlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, iki tarafın arasında, en iyi şekilde diyalog yoluyla çözülebilecek “bilindik farklılıkların” bulunduğuna işaret etti.

Tillerson ve Kelly´nin ziyareti, Trump yönetiminin göçmenlik politikaları hakkında Meksikalı yetkililerin duyduğu öfke ve kaygıları gidermeyi amaçlıyor.

Tillerson, görüşmelerinde ikili ilişkilerde “zorluklar ve fırsatların boyutunu ele aldıklarını” bildirdi.

Başkan Donald Trump da günün daha erken saatlerinde Beyaz Saray´da Amerika-Meksika ilişkileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Meksika ile iyi bir ilişkiye sahip olacağız; eğer olmazsak da olmayız” ifadesini kullanmıştı.

İlişkiler dibe vurdu

Tillerson ve Kelly´nin ziyareti, 1840´lı yılların sonundaki Meksika-Amerika savaşından bu yana 3 bin 100 kilometrelik ortak sınırlarında barışın hakim olduğu iki ülkenin ilişkilerinin en düşük seviyeye gerilediği bir zamana denk geldi.

Trump defalarca Meksika´nın bir şekilde sınıra örmeyi planladığı duvarın ödemesi gerektiği yönünde ısrar ediyor. Washington´daki Kongre üyelerinin tahminlerine göre duvarın maliyeti en az 12 milyonu bulacak. Bu hafta içerisinde de İç Güvenlik Bakanlığı milyonlarca kaçak göçmenin sınırdışı edilmesiyle sonuçlanabilecek yeni politikalar açıkladı.

Bu arada Trump, göçmenlik yasalarının uygulanmasını “askeri operasyon” olarak tanımladı. Ancak bu açıklamadan birkaç saat sonra İç Güvenlik Bakanı Kelly, sınır dışı uygulaması için “askeri gücün kullanılmayacağını”, “toplu sınırdışılarının” olmayacağını söyledi.

Trump da gün içindeki açıklamasında, “Çete üyelerini, uyuşturucu tacirlerini dışarı atıyoruz. Gerçekten kötü kişileri bu ülkenin dışına çıkarıyoruz,” demişti.

Meksika Dışişleri Bakanı Videgaray dün yaptığı açıklamada, Amerika´nın göçmenlik konusundaki “tek taraflı” adımlarını kabul etmeyeceklerini ve konuyu Birleşmiş Milletler´e taşımaktan da çekinmeyeceklerini söylemişti.

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda Güney Amerika araştırmaları kıdemli uzmanı Shannon O´Neil, “ABD-Meksika ilişkileri şu anda en düşük seviyede ve son 30 yılı aşkın süredir varolan işbirliğinden ani kopuş yaşanıyor” diye konuştu.

Trump-Nieto görüşmesi iyi geçmedi

Tillerson ve Kelly´nin görüşmeleri, Trump´ın Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile 27 Ocak´ta yaptığı telefon görüşmesinin birkaç hafta sonrasına denk geldi.

Her iki ülkeden isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililere göre, bu görüşme iyi geçmedi. Medyada çıkan haberlerde, Trump´ın Nieto´yu uyuşturucu kaçakçılığını önlemede yetersiz kalmakla suçladığı ve ABD´nin Meksika topraklarındaki uyuşturucu kartellerine karşı asker bile konuşlandırabileceği uyarısında bulunduğu belirtildi.

Meksika Cumhurbaşkanı daha sonra Washington´a planladığı ziyareti iptal etmişti.

Meksikalı yetkililer, Trump´ın sınır duvarının maliyetinin karşılanması isteğini reddediyorlar.

Meksika Dışişleri Bakanı Videgaray geçen hafta yaptığı açıklamada, “Meksika köprüler inşa etmek istiyor, duvarlar değil” demişti.

O´Neil Amerika´nın Sesi´ne yaptığı açıklamada, “Ziyaret ikili görüşmelerde gerilimin yatıştırılmasında bir miktar katkı yapsa bile, zorlu şekilde kazanılan güven kırılmış durumda ve sadece üst düzey bir ziyaretle onarılamaz,” diye konuştu.

Bir Amerikalı yetkili, ilişkilere “çok uzun bir mercekle bakmanın önemli olduğunu” ve ilişkilerin sadece tartışmalı bir boyutuna odaklanmamak gerektiğini söyledi. Yetkili, hem Trump hem de Meksika Cumhurbaşkanı´nın gelecek dönemde olumlu ve yapıcı bir ton oluşturmaktan yana olduğunu belirtti.

İç Güvenlik Bakanlığı´nın açıkladığı yeni politikalar, binlerce yeni göçmen polisinin işe alınması, sınırdışı edilecek göçmenlerin sayısının artırılması ve tutuklamalarda yerel polisten de yardım alınması gibi düzenlemeleri içeriyor.

Bu adımlar başta Meksika olmak üzere, ABD´deki kaçak göçmenlerin kaynağı olan diğer ülkelerde de alarma yol açarken, Meksika´nın bazı önde gelen isimlerinden de bunlara karşılık verilmesi çağrılarına yol açtı.

O´Neil, Trump yönetiminin politikalarının Meksika´nın iç politikasında da değişimlere neden olduğunu belirterek, milliyetçilikteki artışın Meksika´da 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ülkenin Amerika´yla uzlaşı şansını zorlaştıracağını söyledi.

Bazılarının gelecek yıl cumhurbaşkanlığı için yarışmasını istediği Meksika´nın en zengin işadamı Carlos Slim düzenlediği basın toplantısında, Meksikalıları yerel ürünleri satın almaya ve Trump´ın isteklerine teslim olmamaya çağırdı.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading