Tarih: 21.12.2016 19:09

Toprak Bütünlüğüne Saygı Gösterilmeli

Facebook Twitter Linked-in

 

REUTERS

Rusya, İran ve Türkiye salı günü Moskova´da gerçekleştirdikleri müzakerelerden sonra Suriye barış anlaşmasına aracılık etmeye hazır olduklarını açıklayarak varılacak herhangi bir anlaşmanın içermesi gereken kriterleri belirleyen bir bildiriye imza attılar.

Söz konusu ülkeler bu duyuruyu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu´nun İranlı ve Türk mevkidaşlarıyla ayrı ayrı gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı.

Şoygu´nun 'Moskova Bildirisi' dediği belgede, üç ülkenin bu mutabakatın sürüncemedeki barış sürecini canlandıracağına emin olduğu belirtilip ateşkesin uzatılması desteklendi.

Bildiride, 'İran, Rusya ve Türkiye halihazırda Suriye hükümeti ile muhalefet arasında müzakere edilen anlaşmanın şekillenmesine katkıda bulunmaya ayrıca bu anlaşmanın garantörleri olmaya hazır. Bu üç ülke sahadaki durum üzerinde nüfuzu bulunan diğer ülkelerin tamamını aynı şeyi yapmaya davet ediyor.' dendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta, kendisi ve Türk mevkidaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, ABD veya Birleşmiş Milletlerin (BM) dahli olmadan yeni bir Suriye barış müzakereleri dizisi organize etmek için çabaladığını söylemişti.

Putin bu müzakerelerin Rusya´nın yakın müttefiki Kazakistan´ın başkenti Astana´da yapılabileceğini belirtmişti.

Rusya, gerçekleşmesi durumunda bu müzakerelerin BM´nin Cenevre´de aracılık ettiği, zaman zaman kesintiye uğrayan müzakerelere ilaveten yapılacağını söylüyor.

Lavrov, salı günü, Suriye krizinin çözümü söz konusu olduğunda Rusya-İran-Türkiye troykasının en etkin forum olduğunu söyledi.

Şoygu ise sadece Rusya, İran ve Türkiye´nin gerçek bir fark yaratabileceğini belirterek, 'ABD ile ortaklarının geçmişteki eş güdümlü eylemde bulunma girişimleri başarısız olmaya mahkum. Hiçbiri sahadaki durumla ilgili gerçek nüfuz kullanmadı.' diye konuştu.(İngiltere,REUTERS-20.12.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —