• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Trak Medeniyeti

Trak Medeniyeti

Tekirdağ´da 16 yıl önce başlayan arkeolojik kazılar sonucunda Trak medeniyetine ait birçok kalıntı gün yüzüne çıkarıldı.

 

Yedigün Gazetesi

Tekirdağ´da 16 yıl önce başlayan arkeolojik kazılar sonucunda Trak medeniyetine ait birçok kalıntı gün yüzüne çıkarıldı.

Antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan´da yaşamış Traklar, Yunan tarihçi ve antik yazar Herodot´a göre Hindulardan sonra dünyadaki en kalabalık halk olarak biliniyor. Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, Trakya bölgesine adını veren medeniyetin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan´dan İç Batı Anadolu´ya kadar uzandığını belirtti. Trakların tarihine ilişkin araştırma ve kazıların az olduğunu, bu nedenle Tekirdağ´daki tarihi Heraion Teikhos kentinde yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin medeniyete ilişkin konuları gün yüzüne çıkardığını anlatan Atik, şunları söyledi: 'Tekirdağ´da çıkardığımız, arkeolojik kazılardan getirmiş olduğumuz veriler büyük önem taşımaktadır. Trakların eski dönemine ait veriler Tekirdağ Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Bunun özelliği ve ilginçliği, Türkiye´de birçok Trak kenti olduğu bilinmesine rağmen kazısı yapılan ilk şehir olmasıdır.' Trakların boylar halinde yaşadığını ve savaşçı bir topluluk olduğunu aktaran Atik, farklı krallıklardan oluşan bu medeniyetle ilgili aydınlatılmayı bekleyen birçok konu olduğunu ifade etti.

Tekirdağ´daki arkeolojik kazılar sonucu çıkan buluntuların özellikle yurt dışında büyük yankı uyandırdığını bildiren Atik, şunları kaydetti: '2000´den beri sürdürdüğümüz kazılar birkaç önemli veriye ulaşmamızı sağladı. Bunlardan bir tanesi Trak rahiplerinin aynı zamanda hekim rahipler olduğunu gösterdi. Yani bir kutsal alan bulduk burada. Hem sağlık tanrısına inanılıyor hem de rahipler, günümüz cerrahları gibi operatör olarak çalışıyor. Günümüzdeki aletlere çok benzeyen tıp aletleri bulduk. Antik kaynaklarda betimlenen, ilaç yapımında kullanılan tandır şeklinde fırınlar bulundu fakat bunlardan sadece bir tanesi şans eseri bozulmadan ve çökmeden çıkartıldı, hem de içinde ilacıyla birlikte.' (Ankara,Yedigün Gazetesi-25.03.2016)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor