Tarih: 13.03.2018 19:20

Trump, ABD Dışişleri Bakanı´nı değiştirdi

Facebook Twitter Linked-in

 

Trump kararını Twitter´dan da duyurdu.

CIA´YA İLK KADIN DİREKTÖR

Pompeo´nun fantastik bir iş çıkaracağını savunan, Tillerson´a da hizmetleri için teşekkür eden ABD Başkanı, aynı zamanda CIA´nın başına Gina Haspel´i getirdiğini açıkladı. İlk kez bir kadının CIA Direktörü olacağının altını çizdi.

´İŞKENCECİ´ HASPEL

Ancak ilk kadın direktör, CIA´nın işkence programının en önemli isimlerinden biri. CIA´nın yabancı ülkelerde esirlere işkence yapılan gizli merkezlerinden birini yöneten Haspel, Tayland´daki CIA hapishanesinde, suda boğulma hissi yaratan ´waterboarding´ yöntemini sıkça uyguladığı medyaya yansıdı.

Ancak Haspel, işkence programının kanıtlarının yok edilerek örtbas edilmesinde ve kamuoyuna açıklanmamasında önemli rol oynadı.

Washington Post, Bloomber gibi medya organlarına göre Trump´ın kendisini kovacağını cuma günü Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly´nin açtığı telefondan öğrenen Tillerson, bu yüzden Afrika turunu yarıda keserek Washington´a döndü. ABD Dışişleri´nden bazı yetkililer ise Tillerson´ın kovulduğunu Twitter´dan öğrendiğini ve nedenini bilmediğini iddia etti.

Trump görev değişikliğini açıklamasının ardından Washington Post´a ´´Rex Tillerson´a hizmetleri için teşekkür ediyorum, son 14 ayda büyük işler başardı. Ona ve ailesine en iyi dileklerimi gönderiyorum´´ dedi.

RUSYA İLE İLİŞKİLER DERKEN… 

Trump´ın ExxonMobil CEO´su Tillerson´ı Rusya ile yakın ilişkileri gerekçesiyle dışişleri bakanlığına getirdiği belirtilmişti.

Ancak ikili arasındaki görüş ayrılıkları ayyuka çıkmakta gecikmedi.

İlkin New York Times, Trump´ın Tillerson´ın yerine CIA Başkanı Mike Pompeo´yu getirmeyi planlandığını yazdığında takvim 30 Kasım 2017´yi gösteriyordu.

Tillerson´ın gerçekten görevden alınması ise Trump´ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´la yüz yüze görüşmeyi kabul ettiğine dair ani bir açıklama yapmasının sonrasında geldi.

TAHRAN İÇİN KÖTÜ HABER 

Trump gibi İran´la nükleer anlaşmanın iptalini savunan ve Tahran´a karşı savaş tam tamları çalan Pompeo, Tillerson´a kıyasla son derece şahin bir isim.

ANKARA TILLERSON İLE YAKIN TEMASTAYDI

ABD Dışişleri Bakanlığı´ndaki bu kritik değişim, tam da, Tillerson´ın Türkiye´yi ziyaret edip Suriye ile ilgili uzlaşma çabasına girdiği döneme denk geldi.

TILLERSON, 19 MART´TA ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞECEKTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 3 saat 15 dakikalık, tercümansız, zabıtsız görüşme yapmasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile biraraya gelen Tillerson´la ABD ile Türkiye arasında yeni mekanizma konusunda uzlaşılmıştı. Bu mekanizma kapsamında Tillerson ile Çavuşoğlu´nun 19 Mart´ta görüşmesi kararlaştırılmıştı.

POMPEO, ANKARA´YA YÖNELİK ELEŞTİRİLERİYLE DE TANINIYOR 

15 Temmuz 2016´daki darbe girişiminin hemen ardından o dönemde Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyesi olan Pompeo, Türkiye için ´İslami diktatörlük´ ifadesini kullanmıştı.

ERDOĞAN ETİKETLİ ´İSLAMİ DİKTATÖRLÜK´ TWEETİ

15 Temmuz´un ardından Türkiye hükümetini öven İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif´e ´´İran da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın hükümeti kadar demokratik… Her ikisi de İslamcı totaliter bir diktatörlük´´ yanıtı yazan Pompeo, bu tweet´i atarken, sadece İran Dışişleri Bakanı´na yanıt vermekle kalmayıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın Twitter hesabını da etiketlemişti.

´TÜRKİYE TERÖRLE MÜCADELEDE EN ETKİN MÜTTEFİK DEĞİL´ 

Pompeo, CIA Direktörü olduktan sonra da Türkiye´nin NATO üyesi sıfatıyla ´terörle mücadele´ konusunda daha iyi bir müttefik olması gerektiğini savundu.

Pompeo, Washington´da yapılan bir etkinlikte yaptığı konuşmada ´´Türkiye bir NATO ortağı ve onların buna uygun şekilde davranmasına ihtiyacımız var. Bize yardım ettikleri bölgeler oldu, ancak her zaman en etkin müttefikimiz olmadıkları bölgeler de var´´ dedi.

Bununla birlikte CIA Direktörü olarak ilk ziyaretini Türkiye´ye yaptı.

CIA-TRUMP İLİŞKİSİ İÇİN ANAHTAR İSİM 

Cumhuriyetçi Parti´den üç dönem Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu´nda görev yapan eski bir asker olan Pompeo´nun CIA Başkanlığı´nın Senato´nun tarafından onaylanmasının ardından ABD medyasında, “Yeni CIA Başkanı´nın ilk ve en acil görevinin, istihbarat teşkilatı ile Trump arasında efektif bir ilişki tesis etmek olduğu” yorumları çıkmıştı.

MÜSLÜMAN DİN ADAMLARINA ELEŞTİRİ

Pompeo´nun 2013 yılında da ´İslamcı teröristleri sert şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına´ yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

İŞKENCE YANLISI

Eski ABD Başkanı Barack Obama´nın ´terör zanlılarının´ hiçbir yasal hak tanınmadan esir alınıp işkenceden geçirilmesiyle meşhur Guantanamo Üssü´nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013´te cezaevini ziyarettikten sonra, açlık grevindeki esirler hakkında ´´Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi´´ demişti.
Pompeo, ´waterboarding´ denen işkence yönteminin de ´hayati bilgilerin elde edilmesi için kullanılmasını´ savunmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —