Tarih: 13.12.2016 10:05

Trump, Air Force One´ın ardından bu kez F-35´leri hedef aldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Trump, sabah saatlerinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'F-35 Programı ve maliyeti kontrolden çıkmış. 20 Ocak´tan sonra yapılan askeri ve diğer alımlarda milyarlarca dolar tasarruf edilebilir ve edilecek' ifadelerini kullandı.

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA KALDI

Lockheed Martin ise bu paylaşımın ardından yaptığı yazılı açıklamada, F-35 projesinin maliyetini yüzde 60 azaltmak için çabaladıklarına vurgu yaparak, maliyetin 2019-2020 yıllarında 85 milyon dolara gerileyeceğini bildirdi.

Dünyanın varlıkbakımından en büyük savunma şirketi olan Lockheed Martin´in hisseleri, Trump´ın bu paylaşımının ardından yüzde 5,3 değer kaybederek hisse başına yaklaşık 245 dolara geriledi.

Lockheed Martin, Trump´ın son dönemde hedef aldığı ilk savunma şirketi değil. Trump geçen hafta da Amerikan uçak üreticisi Boeing´in ürettiği Air Force One 747´inin maliyetini eleştirmişti. Maliyetin yaklaşık 4 milyar dolara ulaştığını iddia eden Trump, 'Boeing´in çok para kazanmasını isteriz ama o kadar çok değil' diyerek, Air Force One siparişinin iptal edilmesini istemişti.

F-35 PROGRAMINA TÜRKİYE DE DAHİL

ABD´nin hava savaşları konusunda çığır açacağı düşünülen F-35 Programında toplamda 12 farklı ülke yer alıyor.

Düşük görünürlük kabiliyeti, gelişmiş aviyonikler, üstün performanslı motor, ağ merkezli muharebe mimarisi gibi özellikleri nedeniyle beşinci nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F-35´lerin geliştirilmesine ve üretimine katkıda bulunan 12 ülkeyi ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Güney Kore, İtalya, Danimarka, Hollanda, Japonya, Norveç, İsrail ve Türkiye oluşturuyor.

Türkiye´nin ilk siparişinde talep ettiği 14 adet F-35 savaş uçağının bir kısmının teslimatına 2018 yılında başlanması bekleniyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —