• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

Trump, ‘düşük beklentileri ile´ Putin´le görüşeceği Helsinki´de

Trump, ‘düşük beklentileri ile´ Putin´le görüşeceği Helsinki´de

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le görüşmek için gittiği Finlandiya´nın başkenti Helsinki´ye indi. Trump uçuş öncesi CBS´e verdiği röportajdaysa, Helsinki´ye ‘düşük beklentilerle gittiğini´ söyled

 

Trump, Rusya lideri Putin´le yapacağı ilk tam kapsamlı görüşme için Helsinki´ye gitti. Trump ve first lady Melania Trump´ı taşıyan başkanlık uçağı Air Force One Helsinki´ye iniş yaptı.

​Trump Helsinki ziyareti öncesi CBS televizyonundan Jeff Glor´un sorularını yanıtlarken, Putin´le görüşmesi öncesi beklentilerini düşük bir seviyede tuttuğunu söyledi. ABD Başkanı, '(Finlandiya´ya) düşük beklentilerle gidiyorum. Yüksek beklentilerle gitmiyorum' ifadelerini kullandı.

Trump, Helsinki´deki zirve hakkındaki hedefleri sorulunca ise, 'Görüşmeden sonra seni haberdar ederim. Putin´le görüşmemden kötü bir şey çıkmayacak' dedi.

TRUMP´TAN RUSYA´YA DÜNYA KUPASI TEBRİĞİ: EN İYİLERİNDEN BİRİ

ABD Başkanı, Fransa´nın kupayı almasıyla sonuçlanan 2018 Dünya Kupası nedeniyle ev sahibi Rusya ve Putin´i tebrik ettiği bir tweet paylaşmıştı.

Tweet´inde, kupayı eve götürecek olması nedeniyle Fransa´yı da kutlayan Trump, gerçek anlamda harika bir turnuva düzenledikleri için Rus lider Putin ve Rusya´yı tebrik edip 2018 Dünya Kupası´nın ´bugüne kadar düzenlenmiş en iyi turnuvalardan biri´ olarak nitelemişti.

​Diğer taraftan Helsinki´de ilk tam kapsamlı görüşmelerini yapacak olan Putin ve Trump, geçen yıl uluslararası zirveler kapsamında iki kısa görüşme yapmıştı. Liderlerin bir araya geleceği geniş kapsamlı bir görüşmeye yönelik planlar ise, Rusya´nın, 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmalar ve mart ayında İngiliz istihbaratına bilgi satan eski bir Rus ajanın İngiltere´de zehirlenmesi yüzünden ilişkilerin bir kez daha gerilmesi nedeniyle ertelenmişti.

RUS DIŞİŞLERİ´NDEN ‘FAZLA BEKLENTİYE GİRMEYİN´ TAVSİYESİ

Trump´ın Helsinki´de Putin´le yapacağı görüşme ABD´de Demokratlar tarafından eleştirilirken, Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da ‘görüşme konusunda fazla heyecanlanılmamasını ve bir dönüm noktası beklentisine girilmemesini´ tavsiye etmişti.

HELSİNKİ DAHA ÖNCE DE PEK ÇOK KEZ ‘TARAFSIZ BÖLGE´ OLMUŞTU

Bu arada Finlandiya daha önce de ABD ve Sovyet liderlerinin görüştüğü ‘tarafsız bölge´ görevi görmüştü. Sözgelimi ABD´de dönemin başkanı olan Gerald Ford ve Sovyet lider Brejnev 1957´de bu ülkede bir araya gelmişti. 

Finlandiya ayrıca, dönemin ABD başkanı George Bush ile SSCB lideri Mihail Gorbaçov´un 1990´daki görüşmesine de ev sahipliği yapmıştı. ABD başkanı Bill Clinton da 1997´de o dönemki Rus mevkidaşı Boris Yeltsin ile 1997´de yine Helsinki´de bir araya gelmişti.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor