Tarih: 08.06.2018 18:16

Trump: G7 zirvesinde Rusya da olmalı

Facebook Twitter Linked-in

 

Kanada´ya uçmak için Beyaz Saray´dan ayrılırken gazetecilere konuşan Trump, ´´İsteseniz de istemeseniz de G7 zirvesinde Rusya olmalı´´ dedi. 

Ekonomisi en gelişmiş ülkelerin grubu, 2014´te Ukrayna/Kırım krizi gerekçe gösterilerek Rusya´nın üyeliğinin askıya alınması sonucu G8´ken G7 olmuştu.

Rusya´nın gruba geri dönmesiyle G8 halinin alınması çağrısı yapan Trump, bugün Kanada´da başlayan G7 zirvesine de aslında Rusya´nın katılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

´LİDERLERE TAVSİYE EDECEĞİM´

´´Eskiden G8´di, çünkü Rusya içindeydi, artık Rusya içinde değil… Ama Rusya bu toplantıda hazır bulunmalıydı´´ diye konuşan Trump, zirvede liderlere Rusya´nın dahil edilmesi tavsiyesinde bulunacağını söyleyerek şöyle devam etti: 

´YÖNETEMİZ GEREKEN BİR DÜNYA VAR, RUSYA´SIZ OLMAZ´

´´İsteseniz de istemeseniz de, siyaseten doğru olmayabilir, ama yönetmemiz gereken bir dünya var. Eskiden G8 olan G7, Rusya´yı dışarı attı, ama Rusya´yı geri almalı, çünkü müzakere masasında Rusya´yla olmalıyız.´´

KREMLİN: BİZE UYMAZ 

ABD Başkanı´nın Rusya´nın geri çağrılmasıyla G8 formatına geri dönüş çağrısı, Kremlin´deki basın toplantısında soruldu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov´un yanıtı, ´´Biz başka formatlara odaklanıyoruz´´ yönünde oldu.

Bu hafta Peskov, G8 formatının Rusya açısından güncelliğinin giderek azaldığını, Rusya´nın aktif rol aldığı G20´nin önemininse hızla büyüdüğünü söylemişti.

YENİ İTALYAN HÜKÜMETİNDEN DESTEK 

İtalya´da yeni kurulan ´değişim hükümetinden´ ise Trump´a destek geldi. Popülist eğilimli 5 Yıldız Hareketi ile aşırı sağ eğilimli Kuzey Birliği´nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin Başbakanı Giuseppe Conte, ilk kez katılacağı G7´de Trump´ın teklifi için şu tweet attı:

´´ABD Başkanı´yla hemfikirim. Rusya G8´e geri kabul edilmeli. Bu, herkesin çıkarına´´

 

Bu arada Trump´ın bir diğer açıklaması, 2 yıl önce ölen efsane boksör Muhammed Ali´yi affedebileceği yönündeydi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —