Tarih: 13.02.2017 18:33

‘Trump, görevdeki ilk gününde 00.01´de ABD büyükelçiliğini Kudüs´e taşıyacaktı´

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın Beyaz Saray´da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile gerçekleştireceği görüşmeden sadece 48 saat önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker tarafından dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. 

Politico´s Global Podcast´e konuşan Corker, Trump´ın tepki çeken ‘İsrail´deki ABD büyükelçiliğinin Kudüs´e taşınması´ vaadini 20 Ocak´taki yemin töreninin hemen ardından hayata geçirmeye hazırlandığını söyledi.  “Büyükelçiliği 21 Ocak 00.01´de taşımaya hazırdı. Belki 00.30´da” diyen Corker, bunun Trump´ın ‘ilk icraatı´ olmasının planlandığını kaydetti.

‘ARAP ÜLKELERİYLE İSTİŞARE EDİLMELİ´

Büyükelçiliğinin Kudüs´e taşınması hamlesinin halen gerçekleşebileceğinin altını çizen Corker, bunun bölgenin önde gelen Arap ülkeleriyle istişareler yapıldıktan sonra mümkün olabileceğini de not düştü. Corker, bu diyaloğun ‘iki devletli çözümün ortadan kalkmaması için´ gerekli olduğunu belirtti.

Büyükelçiliğin taşınmanın Trump´ın ABD büyükelçisi olarak İsrail´e gönderilmesi için önerdiği David Friedman´ın Senato´dan onay almasının beklenebileceğini ifade eden Corker, “Ben, hala büyükelçiliği taşıyacaklarını düşünüyorum ama ondan önce yapılması gereken bazı şeyler var” diye konuştu.

SPICER ‘BEKLEMEDE KALIN´ DEMİŞTİ

Corker´ın bu sözleri, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer´ın 19 Ocak´ta yaptığı bir açıklamayı akıllara getirdi. Zira Spicer, kendisine büyükelçiliği taşınması hakkında soru soran gazetecilere konuyla ilgili açıklamanın ‘yakın zamanda´ yapılacağını belirterek ‘beklemede kalmalarını´ söylemişti.

BENNETT, NETANYAHU´NUN İKİ KELİMEYİ KULLANMASINI ‘YASAKLADI´ 

Öte yandan Washington ziyareti öncesinde Trump´a ‘iki devletli çözümden yana olduğunu söyleyeceğini´ belirten Netanyahu, İsrail´deki aşırı sağın tepkisini çekti.

Öyle ki İsrail Eğitim Bakanı ve Yahudi Evi lideri Naftali Bennett, Netanyahu´yu ABD´deki temasları sırasında iki kelimeyi kullanmaması için uyardı: Filistin devleti. “Bu kelimeler söylenmemeli. Bu bizim sınavımız” diyen Bennett, taraflardan herhangi birinin bu iki kelimeyi kullanması halinde ise “Yer yerinden oynar” öngörüsünde bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —