Trump: ‘İngiltere´yle İkili Ticaret Anlaşması Çok Yakında´
Başkan Trump, “Ülkelerimizin yakın olduğu kadar başka bir ülke yok. Çok büyük ve güçlü bir ticaret anlaşması için çalışıyoruz. Bu her iki ülke için de harika olacak ve bunu çok çok hızlı biçimde gerçekleştireceğiz” dedi.
Amerika Başkanı Donald Trump İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşmesinin ardından İngiltere ve Amerika arasında Brexit sonrası “çok hızlı bir ticaret anlaşması” yapılacağını açıkladı.
Trump ile May Almanya´nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 zirvesinde hafta sonunda bir araya gelmişti.
Başkan Trump, “Ülkelerimizin yakın olduğu kadar başka bir ülke yok. Çok büyük ve güçlü bir ticaret anlaşması için çalışıyoruz. Bu her iki ülke için de harika olacak ve bunu çok çok hızlı biçimde gerçekleştireceğiz” dedi.
May ile çok özel bir ilişki geliştirdiklerini söyleyen Trump, iki ülke arasında ticaret anlaşmasının “büyük bir faktör” olacağını söyledi.
Trump ayrıca İngiltere´ye bir resmi ziyaret gerçekleştireceğini ancak tarihin henüz belli olmadığını da söyledi.
Trump ile May´in görüştüğü ticaret anlaşmasının detayları henüz belli değil.
İngiliz hükümet yetkilileri bu konuda liderlerin genel çerçeveyi ele aldıklarını ve her iki ülkenin faydası için iyi bir anlaşma hedeflediklerini söylüyor.
Brexit konusunda Muhafazakar Parti içinde direnişle karşılaşan May ise Amerika ile ticaret anlaşmasını kendi hükümetinin politikaları için kullanmakla eleştiriliyor.
May, Trump´ın açıklamasının İngiltere için “güçlü bir güvenoyu” olacağını söyledi ve Amerika ile ortaklık konusunda “iyimser” olduğunu belirtti.
Çin, Japonya ve Hindistan liderleriyle de Brexit sonrası ticaret anlaşmaları üzerine görüşmeler yaptığını söyleyen May, “Bu Britanya malları, hizmetleri, ekonomisi ve halkı için güçlü bir güvenoyudur. Bu ticaret görüşmelerini önümüzdeki aylarda ilerleteceğiz” dedi.
Ancak May´in bu açıklamaları kendi kabinesi içinde bütünüyle destek görmedi.
İngiltere Adalet Bakanı David Lidington Amerika-İngiltere arasındaki bir ticaret anlaşmasını olumlu karşıladığını ancak Avrupa Birliği´den ayrılmanın bedelini karşılamayacağını söyledi.
BBC´ye konuşan Lidington, “Hayır bu kendi başına yeterli olmayacak. Elbette bunu gerçekleştirmek çok iyi olur Asya ve Latin Amerika´da gelişen ekonomilerle yapılacak anlaşmalar gibi” dedi.
Britanya Endüstri Konfederasyonu (CBI) Başkanı Paul Drechsler ise ticaret anlaşması müzakerelerinin “kıran kırana bir mücadele” olduğunu söyledi ve her iki tarafın aynı oranda avantajlı çıkmayabileceğini belirtti.
SkyNews televizyonuna konuşan Drechsler, “Amerika dünyadaki en iyi ticaret anlaşması şartlarına sahip. Bir ayının pençesine düşmek istemeyiz. Ticaret anlaşması için çok acele etmemeliyiz” dedi.
CBI Başkanı ayrıca İngiltere´nin AB ortak pazarından ve Gümrük Birliği´nden hemen çıkmaması gerektiği ve AB ile bir geçiş anlaşması yapılması gerektiğini söyledi.
AB kurallarına göre Londra ile Washington arasında, Brexit tarihi Mart 2019´dan önce ticaret anlaşması için resmi müzakerelerin başlaması mümkün değil.
İngiltere eski Dışişleri Bakan yardımcısı emekli diplomat Simon Fraser ise İngiltere´nin Brexit´ten önce hiçbir ülkeyle ticaret anlaşması için görüşmeler yapamayacağını ifade etti.
Fraser, “Amerikalılar ve diğer ülkeler bizim AB ile ilişkimizin ne olacağını bilmeden müzakerelere başlamaz. Avrupa´ya olan erişimimiz bu ülkelerin bizim ilişkimizden elde edeceği faydalar açısından çok önemli” dedi.
Amerika ile ticaret anlaşması başlıkları
Amerikaile İngiltere arasında ikili bir ticaret anlaşmasının bir kaç yıl sürmesi, karmaşık ve oldukça teknik olması bekleniyor.
Uzmanlar siyasi bir iradeyle, transatlantik bir anlaşmanın tahmin edilenden daha hızlı yapılma olasılığından söz ediyorlar.
Müzakereler otomobil ve gıda gibi kalemlerde gümrük vergilerinin düşürülmesini ele alacak.
Amerika ile İngiltere arasında gümrük vergisi halen yüzde 3 civarında.
Ancak müzakerelerde özellikle gıda güvenliği ve çevre standartları konusunda görüş ayrılıklarının yaşanması bekleniyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
