• BIST 100

    10739,60%0,90
  • DOLAR

    32,18% 0,08
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2515,35% 0,21
  • Ç. ALTIN

    4013,31% 0,00

‘Trump, işkenceyi geri getirecek´

‘Trump, işkenceyi geri getirecek´

ABD Başkanı Donald Trump´ın danışmanlarının, ‘sorgulama teknikleri´ kapsamında işkencenin geri getirilmesini içeren bir taslak hazırladığı iddia edildi.

 

İlk olarak New York Times tarafından gündeme getirilen haberde, danışmanların ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı´nın (CIA) yurtdışındaki hapishaneleri ve işkence içerikli sorgulama yöntemleri üzerindeki sınırlamaları kaldıran bir başkanlık kararnamesi hazırladığı öne sürüldü.

ABD basınında yer alan haberlerde de Trump´ın, ulusal güvenlik ekibine CIA´in 11 Eylül saldırıları sonrasında El Kaide ve ilişkili örgütlerin mensuplarını, şüphelilerini sorgulamak amacıyla yurtdışında kurduğu gizli hapishanelerin durumunun, terör şüphelilerine uygulanan işkence içerikli sorgulama yöntemlerinin IŞİD mensupları ve şüphelileri için de kullanmak üzere gözden geçirmelerini talep ettiği iddiasına yer verildi. 

TRUMP: KESİNLİKLE İŞE YARIYOR

ABC´ye verdiği röportajda mahkumların yüzüne su dökülerek boğulma hissi veren ´waterboarding´´in ‘kesinlikle işe yaradığını düşündüğünü´ söyleyen Trump, bu işkence yönteminin kullanılması konusunda ise kabinesinin fikirlerine uyacağını ifade etti.

Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain iddialar karşısında, “Amerika Birleşik Devletleri´ne işkenceyi geri getirmeyeceğiz” açıklamasında bulundu. CIA´ın yurt dışındaki hapishanelerini kapatan ABD Kongresi´nin 2015´te Saha Talimatnamesi dışındaki sorgulama yöntemlerini ‘yasadışı´ olarak kabul ettiğini hatırlatan McCain, tazyikli su ve diğer işkence yöntemlerinin talimatnamede yer almadığını belirtti. McCain, talimatnamenin güncellenmesi halinde bunun ABD yasalarına uygun bir şekilde yapılması ve yapılan güncellemenin yürürlüğe girmeden 30 gün önce kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin altını çizdi.

CIA DİREKTÖRÜ KARŞI ÇIKACAĞINI SÖYLEDİ 

McCain, ayrıca CIA´in yeni direktörü Mike Pompeo ile yaptığı bireysel ve kamuya açık görüşmelerde Pompeo´nun kendisine Trump işkenceyi geri getirse bile kendisinin buna karşı duracağını söylediğini aktardı.

Adalet Bakanı Jeff Sessions da daha önce yaptığı açıklamada, 'Waterboarding kesinlikle yasa dışı' demiş ve Trump´ın bu yöntemi tekrar kullanabileceği bir yasal zemin olmadığını belirtmişti.

BEYAZ SARAY YALANLADI

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise bu konuda yöneltilen bir soruya böyle bir kararname bulunmadığını ve Trump´tan bu yönde bir inceleme talebi olmadığını söyledi.



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor