Tarih: 10.11.2016 14:01

Trump, Juncker´e yine ´ortak ordu´ dedirtti: Sonsuza kadar ABD´ye güvenemeyiz

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, Alman Konrad Adenauer Vakfı tarafından Berlin´de düzenlenen bir toplantıda yaptığı 7. Avrupa Konuşması´nda Avrupa´nın kendi ordusunu kurması gerektiği yönündeki fikrini yineledi. Juncker, yeni başkanını seçen Washington´ın güvenlik teminatlarına bel bağlayamayacaklarını vurguladı.

HILLARY, AB´Yİ DE ´TERS KÖŞE YAPTI´

Konuşmasını Cumhuriyetçi Donald Trump değil Demokrat Hillary Clinton´ın başkan olacağını düşünerek kaleme aldığını itiraf eden Juncker, yine de başkanın kim olduğuna bakmaksızın ABD ve AB´nin partnerliğe devam edeceğini söyledi.

Buna karşın Avrupa´nın karşı karşıya olduğu güvenlik tehditlerine dikkat çeken Juncker, AB´nin vatandaşlara gerekli güvenliği sağlamak zorunda olduğunu hatırlattı: “Avrupa daha çok korunmalı. Yalnızca terörle mücadeleyi kast etmiyorum. Avrupa savunmasını daha farklı bir biçimde organize etmemiz gerekiyor. Amerikalıların sonsuza kadar… Avrupa´daki güvenlik sistemi doğru değil. ABD´deki seçimin sonuçlarından bağımsız olarak konuşuyorum: Amerikalılar sonsuza kadar Avrupa´nın güvenliğini sağlamayacak. Bunu kendimiz yapmak zorundayız. İşte bu yüzden de yeni bir yaklaşım gerekiyor. Buna Avrupa ordusu da dahil.”

´NE ZAMAN BİRİLERİ DÜNYANIN EFENDİSİ OLMAYA ÇALIŞSA…´

Diğer taraftan AB´nin ‘dünyanın efendisi olma´ düşüncesini benimsememesini isteyen Juncker, “Dünyanın efendiye ihtiyacı yok. Ne zaman biri dünyanın efendisi olmaya çalışsa… İşe yaramadı” diye konuştu.

´GENÇKEN BEN DE BİRLEŞİK AVRUPA DEVLETLERİ HEVESLİSİYDİM´

AB´nin küresel gayeler peşinde koşmadığını ama dünyada ‘etki bırakmak´ için de üye ülkelerin daha çok işbirliği yapması gerektiğinin altını çizen Juncker, “Gençken ben de Birleşik Avrupa Devletleri kurulması konusunda hevesliydim. Bunu yapmamalıyız. Halkımız bunu istemiyor. AB´nin, Birleşik Birlik olma yolunda ilerlediği izlenimi vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —