• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Trump-Kim zirvesi öncesi Kuzey Kore ordusunun tepesinde değişiklik

Trump-Kim zirvesi öncesi Kuzey Kore ordusunun tepesinde değişiklik

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı tarihi zirve için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, Kuzey Kore ordusunun tepesindeki 3 isim değiştirildi. Görevden alınan 3 general arasında Kuzey Kore Genelkurmay Ba?

 

Güney Kore haber ajansı Yonhap´ın aktardığına göre Kuzey Kore, ordunu tepesindeki 3 ismi değiştirdi. 

Yonhap´ın istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Kuzey Kore Savuma Bakanı Pak Yong-sik´in yerine Birinci Bakan Yardımcısı No Kwang-chol, Genelkurmay Başkanı Ri Myong-su´nun yerine yardımcısı Ri Yong-gil ile Kuzey Kore Ordusu Genel Siyasi Büro Direktörü Kim Jong-gak´ın yerine de Kim Su-gil getirildi.

´ESKİ YETKİLİLER YETERİNCE ESNEK DEĞİLDİ´

Yonhap´a konuşan bir kaynak 'Kuzey Kore, Koreler arası ilişkilerde ve Kore Yarımadası´ndaki durumda değişiklikler sürerken yeni figürleri getirmiş gibi gözüküyor. Eski yetkililer düşünme açısından yeterince esnek değildi. Özellikle (yeni savunma bakanı) No Kwang-chol ılımlı bir insan olarak tanınıyor' dedi.

Koltuğu gidenler arasında Kuzey Kore Genelkurmay Başkanı Ri Myong-su da dikkat çekiyor. General Ri, ülkenin bir önceki lideri ve mevcut lider Kim Jong-un´un un babası Kim Jong Il´in sırdaşıydı.

Söz konusu değişikliklerin mayıs ortasında gerçekleştiği de belirtildi.

Kore Yarımadası´ndaki nükleer gerginlik Kuzey Kore lideri Kim´in Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki kez buluşmasının ardından gözle görünür şekilde azalmıştı. Taraflar Kore Yarıması  

ABD´li yetkililere göre Kuzey Kore lideri Kim bu adımla ordu içinde Güney Kore ve ABD politikasına karşı olan isimleri tasfiye etmiş de olabilir. 

Guardian´ın aktardığına göre Kuzey Kore üzerine çalışan eski ABD´li diplomat Mintaro Oba´ya göre,  Kim 12 Haziran´da Trump ile yapacağı zirveyi ´içerideki katı tutum yanlılarından kurtulmak için bir kaldıraç´ olarak kullanmış olabilir.

Oba´ya göre ´zirvenin Kim´in içerideki iktidarına bir tehdit yöneltmiş olması ve Kim´in de değişikliklerle kendini korumaya almış olması´ da olası. 

 Kim´in ABD Başkanı Trump ile 12 Haziran´da Singapur´da görüşmesi bekleniyor. 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor