• BIST 100

    10082,8%1,69
  • DOLAR

    32,44% 0,12
  • EURO

    34,75% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2427,94% -0,28
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00

Trump: Kuzey Kore zirvesi hâlâ mümkün

Trump: Kuzey Kore zirvesi hâlâ mümkün

ABD Başkanı Donald Trump, çizdiği zikzaklarla uluslararası toplumu sersemletmeye ara vermiyor. Dün Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´la 12 Haziran´da yapacağı zirveyi iptal eden Trump, bugün Pyonyang´ın ´´Yine de ABD ile görüşmek isteriz´´

 

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye-gwan´ın Trump´ın Kim´le zirveyi iptal etmesine rağmen ABD ile görüşmelere açık olduklarını söylemesinden ABD Başkanı pek memnun kaldı. 

İlkin Twitter´dan yanıt veren Trump, ´´Kuzey Kore´nin sıcak ve verimli açıklama göndermesi çok iyi haber´´ diyerek şöyle devam etti:

´´Nereye götüreceğini yakında göreceğiz, umalım uzun ve kalıcı refah ve barışa götürsün. Bunu sadece zaman (ve yetenek) söyleyebilir.´´

​Ardından Beyaz Saray´da gazetecilere konuşan Trump, Kuzey Kore´nin çok hoş bir açıklama yaptığını, zirvenin halen yapılabileceğini, hatta başta planlandığı gibi 12 Haziran´da düzenlenebileceğini söyledi. 

´´Ayın 12´sinde bile olabilir. Şu sıra onlarla konuşmakla meşgulüz. Onlar zirveyi yapmayı çok çok istiyor. Biz de yapmak isteriz. Neler olacağını göreceğiz´´ ifadelerini kullanan Trump, yine kendi pazarlık taktikleriyle övünme havasına bürünüp ´´Herkes bazı oyunlar oynar´´ dedi.

NBC NEWS: ZİRVE İPTALİ, KİM´E ÖNLEYİCİ SALDIRI

Amerikan medyası, Trump´ın gelgitlerine anlam verme çabasında. NBC News, çeşitli kaynaklara dayanarak, Trump´ın pazarlıklarda Kim´in önüne geçip elini güçlendirmek için zirveyi erteleme açıklaması yaptığını ileri sürdü. 

Habere göre Trump zirvenin hakikaten gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden emin olamıyordu ve Kim´e kendisini nakavt etme fırsatı vermek istemiyordu.

MATTIS SONRADAN ÇAĞRILDI

Çarşamba gecesi Beyaz Saray´da başlayan hararetli tartışmalar perşembe sabahı devam etti. Son tartışmaların üzerinden bir saat geçmeden Trump zirveyi erteleme kararını açıkladı.

Başta tartışmalara Savunma Bakanı Jim Mattis dahil değildi, ama Trump bir karar vermesi öncesi Mattis´in de aralarına katılmasını istedi. 

MATTIS: DİPLOMATLARIMIZ HALLETMEYİ BECERİRSE NEDEN OLMASIN

Sonuçta perşembe günü Kim´e zirveyi erteleme kararını bildiren mektup gönderen Trump, bununla birlikte şartlar elverirse gelecekte zirve düzenleme ihtimaline kapıyı açık bıraktı.

Bugün Mattis´ten ´Kore zirvesiyle ilgili olası güzel haberler olduğu, ABD´li diplomatların sorunları halletmesi halinde zirvenin düzenlenebileceği´ açıklaması geldi.



16.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor