Tarih: 25.04.2017 12:51

Trump, NATO´ya neden ´modası geçmiş´ dediğini açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

 

Associated Press´e verdiği özel mülakatta Trump kampanyası döneminde NATO´ya neden ´modası geçmiş´ dediğini açıkladı. 

´MANHATTAN´DA BİNA İNŞA EDERKEN İNSANLAR NATO HAKKINDA SORU SORMUYOR´

´Hükümette olmadığı için NATO hakkında bilgi sahibi olmaması´ nedeniyle hazırlıksız yakalandığı savunmasını yapan Trump 'Manhattan´da bina inşa ederken insanlar gelip NATO hakkında soru sormuyor değil mi?' ifadelerini kullandı.

´NATO HAKKINDA ÇOK ŞEY BİLMİYORDUM´

Trump sözlerini 'Bana NATO hakkında soru sordular ben de iki şey söyledim. Bir, NATO´nun modası geçmiş dedim. Ama o sırada NATO hakkında çok şey bilmiyordum, şimdi çok daha fazlasını biliyorum. İki, modası geçmiş olmasının sebebi terörizm konusuna fazla odaklanmamaları dedim. Biliyorsun daha önce NATO´yu kurduklarında  terörizm diye bir şey yoktu' diye sürdürdü.

Trump, Başkan olmasına birkaç gün kala verdiği bir başka röportajda da NATO´nun modasının geçmiş olduğu nitelemesini yinelemiş, bu açıklama Almanya Başkbakanı Angela Merkel´in tepkisini çekmişti. 

Merkel gazetecilere ´Kaderimiz kendi (Avrupa) elimizde' demişti.

TRUMP, NATO SÖYLEMİNDEN GERİ ADIM ATMIŞTI

Ancak Trump NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile 12 Nisan´da Washington´daki görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında bu pozisyonunu değiştirmişti. 

Önceki söylemini 'NATO modası geçmiş bir oluşum değil' diyerek düzelten Trump, kendisinin ve Stoltenberg´in ´terörizmle mücadelede NATO´nun neler yapabileceği konusunda verimli bir görüşme yaptığını´ kaydetmiş ayrıca 'Uuzun zaman önce bundan şikayet ettim ve onlar (NATO) değişiklik yaptı ve terörizmle savaşıyorlar' demişti.

Ancak Trump AP´ye verdiği mülakatta ABD´nin NATO´daki diğer ülkelerden daha fazla harcama yapmasının ´adil olmadığı´nı da yineledi.

´KOLA VEYA BAŞKA BİR ŞEY İSTER MİSİN?´

Trump mülakat sırasında Kuzey Kore konusunda yardım istediği Çin´i ´döviz manipülatörü´ olarak niteleyemeyeceğini, bazı konularda ´esneklik gösterilmesi´ gerektiğini anlatırken birden bire kendisiyle söyleşiyi gerçekleştiren AP Beyaz Saray muhabiri Julie Pace´ye ´Kola veya başka bir şey ister misin?' diye sordu. 

Muhabirin buna yanıtı ise 'İyiyim, teşekkür ederim' oldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —