• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Trump o sırada başka bir alemde...

Trump o sırada başka bir alemde...

ABD´de Kongre´nin öngörülen tarih içerisinde bütçe tasarısını onaylayamaması sebebiyle federal hükümet yine ´kapalı´. Krizi çözemeyen Beyaz Saray´ın telesekreter mesajını değiştirmesi ve Trump´ı çalışırken gösteren fotoğra

 

Federal hükümetin ´kapanması´ bu kez Cumhuriyetçiler açısından büyük prestij kaybı oluşturuyor. Zira ABD tarihinde ilk kez hem Temsilciler Meclisi hem Senato hem de Beyaz Saray´da aynı parti hakimken hükümet ´kapanmış´ oldu. 

´HEP DEMOKRATLAR YÜZÜNDEN´

Başkan ve başkomutan sıfatıyla bu krizlerin de başçözücüsü olması beklenen Donald Trump, haftasonunda ortalıkta gözükmedi. Beyaz Saray, çareyi Trump´ı çalışırken gösteren fotoğraflar paylaşmakta ve telesekreter mesajını değiştirmekte aradı. ABD Başkanı´na yurttaşların sesli mesaj bırakması için özel bir hat var. 202-456-1111 numaralı bu hattı arayanlara şu sesli mesaj dinletiliyor:

​´´Beyaz Saray´ı aradığınız için teşekkür ederiz. Maalesef bugün size yanıt veremiyoruz, çünkü Kongre´deki Demokratlar, askerlerimiz ve diğer ulusal güvenlik önceliklerimiz dahil hükümetin finanse edilmesini bununla ilgisiz, göçle ilgili bir anlaşmazlık yüzünden esir aldı. Bu engellemeden ötürü hükümet kapandı.´´

TRUMP NE YAPIYOR?

Oysa Demokrat üyelerin toplam sayısı bu engellemeye yetmediğinden hükümetin kapanmasına bazı Cumhuriyetçi üyelerin verdiği destek neden oldu. Cumhuriyetçileri ikna etmesi gereken kişi olan Trump´ın ne yaptığıyla ilgili soru işaretlerini gidermek için Beyaz Saray bir dizi fotoğraf paylaştı.

Fotoğraflarda başına golf şapkası geçirmiş Trump Oval Ofis´te telefonla müzakere yürütürken, Beyaz Saray´ın Batı Kanadı sütunları arasında yürürken ve Beyaz Saray personeliyle sohbet ederken görülüyor. Cumhuriyetçi Parti´nin de ´´İşte Demokratlar siyasi oyunlar oynarken Trump Amerikan halkı için çalışıyor´´ mesajıyla paylaştığı fotoğraflar sosyal medyada alay konusu oldu.

​Twitter´da ekibinin Trump´ı numaradan çalışır gibi göstermeyi bile beceremediği, Trump´ın masasında kalem kağıt bile bulunmazken nasıl çalıştığı, Trump´ın olsa olsa elinde telefonla TV´de gördüğü bir ürünü sipariş ettiğine dair pek çok yorum yapıldı.

​MAAŞSIZ ZORUNLU İZİN

​Federal hükümetin kapanması, ulusal parklardan New York´ta bulunan Özgürlük Heykeli´ne ve müzelere kadar birçok turistik merkez ve kurumun kepenk indirmesi, yüz binlerce kamu çalışanının ücretsiz izne çıkarılması, onlar maaş alamazken yurttaşın da hizmet alamaması demek. Temsilciler Meclisi, federal hükümetin 16 Şubat´a kadar finanse edilmesini öngören tasarıyı onaylamıştı. Yürürlüğe girmesi için Senato´da 60 oy alarak onaylanması gerekiyordu. Ancak 60 oya ulaşılamadı. Kısa sürede çözüm bulunmazsa daha pek çok devlet programı askıya alınacak.

OBAMA DÖNEMİNDE 16 GÜN

ABD´de en son 2013 yılında Barack Obama döneminde Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki anlaşmazlık yüzünden federal hükümet 16 gün ´kapanmış´, hiçbir kamu dairesi çalışmamıştı.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor