Tarih: 25.03.2018 09:58

´Trump, Rus diplomatları sınırdışı etmeye hazır´ iddiası

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD merkezli, ekonomi ağırlıklı haber sitesi Bloomberg, Beyaz Saray´a yakın iki kaynağa dayandırdığı haberde, Trump´ın onlarca Rus diplomatı sınırdışı etmeye hazırlandığını iddia etti. 

Bunun gerekçesi ise Rus askeri istihbaratı için çalışırken İngiliz istihbaratına bilgi satmaktan yakalanan ve ABD ile casus takası sonucunda İngiltere´ye giden Sergey Skripal ile kızı Yuliya´nın 4 Mart´ta İngiltere´de kimyasal bir maddeden zehirlenmeleri. 

Bunun Noviçok sinir gazı grubundan olduğunu ve Sovyetlerde üretildiğini iddia edip Moskova´yı suçlayan İngiltere Başbakanı Theresa May, herhangi bir kanıt sunmadığı gibi Rusların soruşturmada işbirliği talebini de reddetti. 23 Rus diplomatı sınırdışı eden May, Batılı ülkelerin Rusya´ya yaptırım uygulamaları için seferber oldu. 

´DANIŞMANLARIN TAVSİYESİNE UYARAK´

Bloomberg, Trump´ın, danışmanlarının dün yaptığı tavsiyelere uyarak Rus diplomatlar için sınırdışı kararını verdiğini iddia etti.

´26 MART´TA AÇIKLAYABİLİR´ 

Trump´ın Rus diplomatları sınırdışı açıklamasını 26 Mart pazartesi günü yapması bekleniyor.

´HENÜZ NİHAİ KARAR DEĞİL´

Ancak kaynaklar, bu kararın nihai olmadığı uyarısında bulundu.

´AB´DEN EMİN OLMAK İSTİYOR´

Rus diplomatları ABD´den göndermeden önce Trump´ın Avrupalı müttefiklerin de benzer adım atacağından emin olmak istediği kaydedildi.

Bu haftaki AB zirvesinde İngiltere ile dayanışma adına AB´nin Rusya Büyükelçisini geri çekme kararı alınmıştı. Çekya, Estonya, Letonya ve İrlanda, Rus diplomatları sınırdışı etmeyi değerlendiklerini duyurmuştu.

´FİKİR ALIŞVERİŞİ DEVAM EDİYOR´

Meseleyi görevden alıp yerine John Bolton´u atadığı eski Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ile de ele aldığı belirtilen Trump, daha ABD´nin Moskova Büyükelçisi Jon Huntsman, Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Adalet Bakanı Jeff Sessions, Savunma Bakanı James Mattis ve diğer yetkililerle de görüşecek. 

´HESAP SORMA SEÇENEKLERİNİ DEĞERLENDİRİYOR´

Bloomberg, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Yardımcısı Raj Shah´ın konuyla ilgili bugün şu açıklamayı yaptığını aktardı:

´´ABD, Rusya´nın bu şoke edici eylemini kınamak için İngiltere ile omuz omuza durmaktadır. ABD Başkanı, Rusya´dan kötü niyetli eylemleri için hesap sorma seçeneklerini her zaman değerlendirmektedir. Şimdilik yapacağımız bir duyuru bulunmamaktadır.´´ 

´MOSKOVA, WASHINGTON´A MİSİLLEMEDE BULUNUR´

Daha önce Rus Senatör Vladimir Cabarov, Sputnik´e verdiği demeçte, Skripal olayında Washington´dan Rus diplomatları sınırdışı kararı gelmesi halinde Moskova´nın misillemede bulunacağını belirtmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —