Tarih: 23.11.2016 13:27

Trump, Rusya ile ilişkilerinde Clinton´ın terimlerini kullanmayacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Trump, New York Times gazetesine verdiği röportajda, başkanlık seçimlerindeki rakibi Hillary Clinton´ın dışişleri bakanı olduğu dönemde Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik politikaya verilen isim olan ´yeniden başlatma´ (reset) terimini kullanmayı doğru bulmadığını belirtti.

Clinton´ın ´Rus reseti´ olarak da anılan bu politikanın başarılı olmadığını ima eden Trump, 'Olanlardan sonra ben bu terimi kullanmam' dedi. Fakat Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le iyi geçinebilirlerse, bunun ´hoş olacağını´ da ekledi.

Barack Obama´nın başkan seçilmesi sonrasında dönemin dışişleri bakanı Clinton, Mart 2009´da Cenevre´de bir araya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov´a, üzerinde ´yeniden başlatma´nın İngilizcesi olan ´reset´ ve Rusça karşılığı olduğunu sandığı ´peregruzka´ kelimesinin yer aldığı bir düğme hediye etmişti. Fakat ´peregruzka´ Rusçada ´aşırı yükleme´ anlamına geliyor. İngilizce ´reset´ kelimesinin Rusça karşılığı ise ´perezagruzka.´

​Nitekim bu hata karşısında kahkahalarını bastıramayan Lavrov 'Yanlış anlamışsınız' demişti. Lavrov ve Clinton yine de ilişkilerde yeni bir başlangıcın sembolü olan düğmeye basmıştı. Moskova ve Washington arasındaki ilişkiler Ukrayna krizi yüzündense 2014´ten beri belirgin bir biçimde kötüleşti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —