• BIST 100

    10268,58%0,20
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,97% 0,96
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40

Trump: Rusya ve Çin aklını başını toplayana dek nükleer cephaneliğimizi güçlendireceğiz

Trump: Rusya ve Çin aklını başını toplayana dek nükleer cephaneliğimizi güçlendireceğiz

Soğuk Savaş´ın son yıllarına denk gelen 1987´de ABD ile Sovyetler arasında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´ndan (INF) çekilme kararını duyurmuş olan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Çin´e yeni nükleer tehditte bu

 

Washington´da gazetecilere, 'Milletin aklı başına gelene dek, ABD, nükleer silah geliştirip cephaneliğini güçlendirmeye devam edecek. Bunu yıllar önce yapmalıydık' diye konuşan ABD Başkanı, bu sözlerini şöyle açımladı: 

´BU OYUNU OYNAMAK İSTEYEN HERKESİ TEHDİT EDİYORUM´

'Kime isterseniz ona tehdit sayın, isterseniz Çin´i, isterseniz Rusya´yı dahil edin, bu oyunu oynamak isteyen herkes buna dahildir. Siz bunu yapamazsınız. Bu oyunu oynayamazsınız.'

´NÜKLEERDE YANIMIZA YAKLAŞMALARINA İZİN VERMEYİZ´

'Onlar akıllanana dek (nükleer silah konusunda) bizim yanımıza yaklaşabilen kimse olmayacak' diye tehditlerini iyice tırmandıran Trump, Rusya´nın kesin dille reddetmesine rağmen bu ülkenin INF´yi ihlal ettiği iddiasını da tekrarladı:

'Rusya bu anlaşmanın ruhuna da anlaşmanın kendisine de sadık kalmamıştır.' 

ÇİN VE KUZEY KORE İLE YENİ HESAP

Trump, bu açıklamaları yaparken Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, INF´den çekilme, İran´a yaptırımlar ve Suriye gündemiyle Moskova´daki temaslarını tamamlıyordu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev´le görüşen Bolton, INF ile ilgili ´sadece ABD ile Rusya arasındaki bir anlaşmanın bugünün gerçekliğini karşılamadığı, çünkü Soğuk Savaş´tan farklı olarak bugün Çin ve Kuzey Kore dahil birçok ülkenin orta menzilli nükleer füze geliştirdiği´ mesajını verdi.

RUSYA´DAN ABD´YE INF´Yİ BİRLİKTE GÜNCELLEME ÇAĞRISI

Rus tarafı ise INF´nin sorunlu olduğu, kendilerinin de şikayetleri bulunduğu, bunları ABD ile birlikte çözmeye hazır oldukları, ama ABD´nin INF´den çekilmesinin nükleer silahsızlanma rejimine ağır darbe indireceği mesajını iletti.

Kremlin Sözcüsü, ABD´nin INF´den çekilmesi halinde Rusya´nın da nükleer silahlanmaya girişeceği ve diğer ülkelerin de bu yarışa katılacağı uyarısını yaptı.



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor