Trump, Rusya ve Çin´i ABD´ye rakip ülkeler olarak açıklayacak

Trump, Rusya ve Çin´i ABD´ye rakip ülkeler olarak açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ulusal güvenlik stratejisi açıklayacağı bugünkü konuşmasında Rusya ve Çin´i ABD´nin güvenlik ile refahını zayıflatmayı amaçlayan rakip ülkeler olarak niteleyecek.

 

ABD Başkanı Trump´ın ´Önce ABD´ başlıklı ulusal güvenlik stratejisini açıklamasından önce Beyaz Saray belgeden bazı kısımları paylaşmaya başladı. 

Trump ve danışmanlarının aylardır üzerinde çalıştığı belirtilen belgede, ´Rusya ve Çin´in ABD´nin gücü, güvenliği ve refahına meydan okuyan siyasi rakipler´ olarak nitelenmesi bekleniyor.

Beyaz Saray´ın yayınladığı belgede 'Onlar (Rusya ve Çin) ekonomilerinde serbestliği ve eşitliği azaltmaya, ordularını büyütmeye, toplumlarını bastırmak ve nüfuzlarını artırmak için bilgiyi ve verileri kontrol altına almaya kararlılar' dendi.

Açıklanan kısa bölümlerden anlaşıldığına göre belge, Çin ve Rusya ile rekabetin, Washington´un, bu rakiplerle ilişki kurarak uluslararası kurumlara dahil etmesinin, onları ´iyi oyuncular ve güvenilir ortaklar´ haline getireceği yolundaki politikasının yeniden gözden geçirilmesi gereğini ortaya çıkardığını belirtiyor.

´İLERLEME YOLLARINDAN BİRİ RAKİPLERİMİZLE YENİ İŞBİRLİĞİ ALANLARI BULMAK´

Trump, başkan adaylığı sırasında duyurduğu ´Önce ABD´ programı kapsamında verdiği sözlerle uyumlu olarak, yeni ulusal güvenlik stratejisi belgesinde kilit önemdeki öncelikleri arasına ülkeyi ve sınırlarını korumayı, orduyu yeniden silahlandırmayı, yurtdışındaki gücünü arttırmayı ve ülkenin ticaret anlaşmalarını koydu. 

Ancak yeni strateji belgesinde ABD´nin rakipleri olarak tanımlanan ülkelerle yeni işbirliği alanlarının bulunması gerektiği de ifade edildi.

Gazetecilere konuşan ABD´li bir üst düzey yetkili 'Bu strateji rekabet etmemiz gereken ABD´nin çıkarlarını tanıyor ve onlara öncelik veriyor. Küresel ölçekte bir rekabet ortamında yaşadığımızı ve hedeflerimizde ilerlemenin her zamankinden daha kritik olduğunu bence siz de belge boyunca göreceksiniz. İlerleme yollarından biri de kuşkusuz müttefiklerimizle, ortaklarımızla ve rakiplerimizle yeni işbirliği alanları bulmak' dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEHDİT UNSURU OLARAK YER ALMIYOR

Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelendirilen iklim değişikliği ise bu kez bir tehdit unsuru olarak yeni belgede yer almıyor. 

Zira Trump ABD´nin Paris İklim Anlaşması´nın çekilmesi kararını vermişti.

Belgede, 'ABD, enerji güvenliği, ekonomik kalkınma ve çevre koruma konularını dengeleyen bir yaklaşımı sürdürmeye devam edecek' dendi.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading