Tarih: 05.01.2018 19:27

Trump Şi´ye baktığında ´kızıl bir hanımefendi görüyor´

Facebook Twitter Linked-in

 

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping´in nisandaki Florida ziyareti ve ABD Başkanı Donald Trump´ın kasımdaki Pekin ziyaretiyle pekişen ilişkilerin perde arkasının Hollywood´un komedi filmlerini aratmadığı ortaya çıktı. Gazeteci-yazar Michael Wolff´un  yeni Başkan´ın Beyaz Saray´daki ilk yılını anlattığı ´Gazap ve Öfke´ adlı kitaba göre Trump, dünyanın en önemli ve en karmaşık diplomatik ilişkisinde ´devrim´ yapmaya soyunurken önemli bir engelle karşılaştı: Çin Devlet Başkanı´nın adını telaffuz edemiyordu. 

´DANIŞMANLARIN DAHİYANE ÇÖZÜMÜ´

Peki danışmanlarının bulduğu çözüm neydi? Şi, İngilizce´de üçüncü tekil şahıs için kadın cinsiyetini belirten zamir olan ´she´ gibi telaffuz ediliyor. Dolayısıyla Trump, Çin Devlet Başkanı´nı her gördüğünde onu kadın gibi düşünerek adını doğru telaffuz edebilirdi. 

 
´İKİ GÜNLÜK GÖRÜŞMELERE BU TAVSİYEYLE GİRDİ´ 

İşte ABD Başkanı, nisanda kendisinin Mar-a-Lago malikanesinde ağırladığı Çin Devlet Başkanı ile kritik önemdeki iki günlük görüşmelere bu tavsiye eşliğinde girdi. Wolff´un kitabından alıntılar yayımlayan medya organları kervanına katılan İngiliz The Guardian gazetesi, bu bölümü ´Kızıl hanımefendi mi demeli? Trump´a Çin liderini adını telaffuz ederken kadın olarak görmesi söylenmiş´ başlığıyla haber yaptı.

´VE İŞE YARADI´

Habere göre ´´Dilbilimsel yeteneklerinin kıt olduğu bilinen Trump, Şi Cinping olarak telaffuz edilen ismin Xi Jinping diye yazılmasından hareketle Çin Devlet Başkanı´ndan ´Bay X-i´ diye söz ediyordu. Asya´nın devinin liderinin ziyaretinde böyle bir gaf yapmasını önlemek için ABD Başkanı´na ´Onu bir kadın olarak düşün ve ´she´ diye hitap et´ diye tembihlediler. Bu tembih ve Mar-a-Lago´nun palmiyeli manzarası işe yaradı. Çin heyeti ılımlı bir havadaydı, hatta Trump´la şakalaştı. Ve hemen anladılar ki, sen onu pohpohlarsan o da seni pohpohluyor.´´

´REAGAN-GORBAÇOV GİBİ´ 

Gerçekten de bu ziyaretin ardından Çin´le ticaret savaşı söylemini rafa kaldıran Trump, ´çok çok muhteşem bir ilişkinin´ başladığından söz etmeye geçmişti. The Guardian, Türkiye´de benzeri ´Plastip Şov´ adıyla yayımlanan ´Spitting Image´ isimli İngiliz kukla şovundan bir sahneyi hatırlatmaktan da geri durmadı. 1980´lerin meşhur şovundan dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan´a danışmanlarının Sovyet lideri Mihail Gorbaçov´un adını doğru belletme çabasının hicvedildiği skeçe gönderme yaptı.

´KAYINPEDERİ MUTLU ETME FIRSATI´

Wolff´un kitabında Çin´ie ilgili başka bölümler de var. Trump´ın ´´Madem Afganistan´da olmak zorundayız bari bundan para kazansak. Maden çıkarma hakları ABD´de değil, Çin´de´´ dediği alıntılandı. Damadı Jared Kushner´in ´Trump doktrinini hayata geçirmek için direksiyona geçtiği, dış politikanın deneme tahtası olarak da Meksika, Kanada, Suudi Arabistan ve Çin´i belirlediği, bu ülkelerin her birine kayınpederini mutlu etme fırsatı sunduğu´ ifade edildi. ´Kızıl hanımefendi´ Şi, bu fırsatı değerlendiriyor gibi gözüküyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —