Trump sonrası COP22´den 'Acil eylem' çağrısı
İklim değişikliği ile mücadele amaçlı Fas´ın Marakeş şehrinde bu yıl 22.si düzenlenen ve 10 gündür devam eden “Taraflar Konferansı” COP22´de sona gelindi.
İklim değişikliği ile mücadele amaçlı Fas´ın Marakeş şehrinde bu yıl 22.si düzenlenen ve 10 gündür devam eden “Taraflar Konferansı” COP22´de sona gelindi.
Birleşmiş Milletlerin İklim değişikliği konusunda en üst düzey karar mekanizması olan konferansın bir önceki zirvesi Paris´te düzenlenmiş ve küresel ısınmaya karşı küresel taahhütler içeren tarihi adımlar atılmıştı. Ne var ki ABD seçim sonuçları ve Donald Trump´ın iklim değişikliğini inkar eden bir siyasetçi olması COP22 atmosferine de damgasını vurdu.
ABD İklim Ağı Direktörü Tina Johnson ülkesindeki gelişmelerin herkes için durumu daha acil hale getirdiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Hiç bir ülke veya lider tek başına hepimizin ortak kaderi olacak olan iklim değişikliği gerçekliğini gündemimizden çıkartamaz ve bu çabalarımızı değiştiremez. Harekete geçmek zorundayız ve bunu hemen yapmak zorundayız ki zaten son günlerde yaşanan gelişmeler de diğer ülkeler ve sivil toplum üzerindeki baskıyı ve durumun aciliyetini arttırdı.”
Bakanlar düzeyinde toplanan konferansta Paris Anlaşması ile gelinen noktanın ve verilen taahhütlerin geri döndürülemez olduğunun altı çizilirken ülkelerin tamamı kendi taahhütlerine olan bağlılıklarını bildirdi.
Yıl sonunda Oval Ofis´e adımını atacak olan ABD´nin seçilmiş başkanı Trump Paris Anlaşması´ndan ABD´nin imzasını geri çekeceğini ve yerli fosil yakıt üretimini arttıracağını duyurmuştu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konferanstaydı ve Paris anlaşmasını gerekliliğini yineledi ve Trump´ın göreve geldikten sonra görüşlerinin değişeceğini umduğunu dile getirdi.
Marakeş konferansından çıkan sonuç Paris anlaşmasını imzalayan 200´e yakın ülkeye “acil eyleme geçme çağrısı” yapmak oldu. Anlaşma 2020´ye kadar küresel çapta yıllık 100 milyar doların küresel ısınma ile mücadeleye yönlendirilmesini gerekli kılıyor. Amaç, 20.yy boyunca hızlanarak yükselen ısı artışını 2 derecenin altında tutabilmek ve orta-uzun vadede sanayi devrimi öncesi iklim değerlerine geri dönebilmek.
2000li yıllar itibarı ile dünya genelinde sıcaklıklar her yıl rekor kırarak artmaya devam ediyor. 2015 yılı gerek atmosferdeki fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon partikülleri gerek hayvancılık ve atıktan kaynaklı metan partikülleri ile her bakımdan insanlık tarihinde gelinen en tehlikeli seviyeleri işaret ediyor.
Paris Anlaşması ülkeleri kendi taahhütleri açısından sorumlu tutuyor ve bu anlamda bağlayıcı ancak uygulanmayan ülke için herhangi bir uluslararası yaptırım içermiyor. Anlaşma aynı zamanda uluslararası bir karbon vergisi düzenlemesi getiremediği için de çevrecilerin eleştirilerine hedef olmuştu.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
