• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Trump sonrası COP22´den 'Acil eylem' çağrısı

Trump sonrası COP22´den

İklim değişikliği ile mücadele amaçlı Fas´ın Marakeş şehrinde bu yıl 22.si düzenlenen ve 10 gündür devam eden “Taraflar Konferansı” COP22´de sona gelindi.

 

İklim değişikliği ile mücadele amaçlı Fas´ın Marakeş şehrinde bu yıl 22.si düzenlenen ve 10 gündür devam eden “Taraflar Konferansı” COP22´de sona gelindi.

Birleşmiş Milletlerin İklim değişikliği konusunda en üst düzey karar mekanizması olan konferansın bir önceki zirvesi Paris´te düzenlenmiş ve küresel ısınmaya karşı küresel taahhütler içeren tarihi adımlar atılmıştı. Ne var ki ABD seçim sonuçları ve Donald Trump´ın iklim değişikliğini inkar eden bir siyasetçi olması COP22 atmosferine de damgasını vurdu.

ABD İklim Ağı Direktörü Tina Johnson ülkesindeki gelişmelerin herkes için durumu daha acil hale getirdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Hiç bir ülke veya lider tek başına hepimizin ortak kaderi olacak olan iklim değişikliği gerçekliğini gündemimizden çıkartamaz ve bu çabalarımızı değiştiremez. Harekete geçmek zorundayız ve bunu hemen yapmak zorundayız ki zaten son günlerde yaşanan gelişmeler de diğer ülkeler ve sivil toplum üzerindeki baskıyı ve durumun aciliyetini arttırdı.”

Bakanlar düzeyinde toplanan konferansta Paris Anlaşması ile gelinen noktanın ve verilen taahhütlerin geri döndürülemez olduğunun altı çizilirken ülkelerin tamamı kendi taahhütlerine olan bağlılıklarını bildirdi.

Yıl sonunda Oval Ofis´e adımını atacak olan ABD´nin seçilmiş başkanı Trump Paris Anlaşması´ndan ABD´nin imzasını geri çekeceğini ve yerli fosil yakıt üretimini arttıracağını duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konferanstaydı ve Paris anlaşmasını gerekliliğini yineledi ve Trump´ın göreve geldikten sonra görüşlerinin değişeceğini umduğunu dile getirdi.

Marakeş konferansından çıkan sonuç Paris anlaşmasını imzalayan 200´e yakın ülkeye “acil eyleme geçme çağrısı” yapmak oldu. Anlaşma 2020´ye kadar küresel çapta yıllık 100 milyar doların küresel ısınma ile mücadeleye yönlendirilmesini gerekli kılıyor. Amaç, 20.yy boyunca hızlanarak yükselen ısı artışını 2 derecenin altında tutabilmek ve orta-uzun vadede sanayi devrimi öncesi iklim değerlerine geri dönebilmek.

2000li yıllar itibarı ile dünya genelinde sıcaklıklar her yıl rekor kırarak artmaya devam ediyor. 2015 yılı gerek atmosferdeki fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon partikülleri gerek hayvancılık ve atıktan kaynaklı metan partikülleri ile her bakımdan insanlık tarihinde gelinen en tehlikeli seviyeleri işaret ediyor.

Paris Anlaşması ülkeleri kendi taahhütleri açısından sorumlu tutuyor ve bu anlamda bağlayıcı ancak uygulanmayan ülke için herhangi bir uluslararası yaptırım içermiyor. Anlaşma aynı zamanda uluslararası bir karbon vergisi düzenlemesi getiremediği için de çevrecilerin eleştirilerine hedef olmuştu.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor