• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

´Trump tutturdu: Venezüella´yı işgal edelim´

´Trump tutturdu: Venezüella´yı işgal edelim´

Associated Press, üst düzey yetkililere dayanarak, Trump´ın Ağustos-Eylül 2017´yi danışmanları ve bölgedeki müttefik ülkeleri Venezüella´yı işgale ikna etme çabasıyla geçirdiğini duyurdu. Danışmanlarının vazgeçirmek için dil dö

 

ABD Başkanı Donald Trump´ın var gücüyle baskı uyguladığı iki ülkeden biri olan Venezüella´yı (diğeri İran) işgal etmeyi değerlendirdiği ve bunu danışmanlarına kabul ettirmek için inat ettiği ileri sürüldü. 

´BASİT ÇÖZÜM´

Amerikan haber ajansı Associated Press´e (AP) adının açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD yönetiminden üst düzey bir yetkiliye göre, Ağustos 2017´de Beyaz Saray´daki Oval Ofis´te Venezüella´ya yaptırımların görüşüldüğü toplantıda Trump, danışmanlarına şu soruyu yöneltti:

´´Venezüella darmadağın olup bölgesel güvenliği tehdit ederken niye basit bir çözüme gidip ülkeyi isgal etmeyelim?´´ 

TEK TEK ANLATTILAR 

Ancak dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster dahil toplantıya katılanlar Trump´ın bu önerisi karşısında şaşaladı.

5 dakika boyunca her biri tek tek söz alıp askeri müdahalenin ters tepebileceği ve Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro´ya karşı diğer Latin Amerikan ülkelerinin zorlukla kazanılan desteğinin kaybedilebileceğini Trump´a anlattı.

PANAMA, GRENADA ÖRNEKLERİ….

Ama Trump ısrar etti. Geçmişte ABD´nin bölgede güç kullanma politikasının 1980´lerde Panama and Grenada´nın işgali örneklerindeki gibi başarılı olduğunu savundu.

ERTESİ GÜNKÜ AÇIKLAMA 

Danışmanlarının tüm vazgeçirme çabalarına rağmen Venezüella´yı işgal fikrinin Trump´ın aklına takıldığını aktaran ABD yönetiminden üst düzey yetkili, ertesi gün, yani 11 Ağustos 2017´de Trump´ın Maduro´yu devirmek için ´askeri seçenek açıklaması yaptığını hatırlattı ve bu sözlerinin herkesi alarma geçirdiğine dikkat çekti.

KOLOMBİYALILAR DA DOĞRULADI

Trump´ın hemen ardından Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos´la görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdiğini iki üst düzey Kolombiyalı yetkili ajansa doğruladı.

BM GENEL KURULU´NU FIRSAT BİLDİ 

New York´taki BM Genel Kurulu faaliyetleri sırasında da sözü ´Venezüella´yı işgale´ getiren Trump, bu kapsamda Santos ve Peru, Panama, Brezilya liderleriyle düzenlediği akşam yemekli toplantıda konuyu enine boyuna tartıştı. Bu da yine sözkonusu üç yetkili tarafından doğrulandı ve hatta Şubat 2018´de Politico tarafından haberleştirildi.

DANIŞMANLARI NAFİLE TEMBİHLEDİ

ABD´li yetkiliye göre, danışmanlarının ´´Hoş karşılanmaz´´ diyerek konuyu açmamasına dair tembihlemesine rağmen, yemekteki ilk sözü ´´Elemanlarım bana bunu söylememi belletti´´ olan Trump, konuya balıklama daldı.

TEK TEK SORDU 

Her lidere tek tek ´´Askeri çözüm istemediğinizden emin misiniz´´ diye sordu. Her birinden ´´Eminiz´´ yanıtını aldı. Santos ´´Sıfır destek alır´´ uyarısı yaptı.

Sonunda McMaster Trump´ı kenara çekip işgalin yaratacağı tehlikelerin her birini uzun uzun anlattı.

´ELİMİZİN ALTINDAKİ TÜM SEÇENEKLERİ…´

AP´nin haberle ilgili görüşünü almaya çalıştığı Beyaz Saray yorum yapmaya yanaşmadı. Ancak Ulusal Güvenlik Konseyi´nin bir sözcüsü ´´ABD Venezüella´da demokrasinin yeniden tesisi ve istikrarın sağlanması için elinin altındaki tüm seçenekleri değerlendirecektir´´ yanıtını verdi. 

Trump´ın bastırmasıyla ABD, Kanada ve AB´nin ağır yaptırımlar uyguladığı üst düzey Venezüella yetkililerinin başında gelen Maduro, AP´nin haberi üzerine ABD´nin petrol rezervlerini ele geçirmek için Venezüella´ya askeri saldırı planladığının bir kez daha teyit edildiğini söyledi.

´TESADÜF MÜ?´

Caracas´taki bir askeri törende konuşan solcu lider, Trump´ın Venezüella´yı işgal için baskıya başlamasının, Venezüella´nın sağcı muhaliflerinin Beyaz Saray´da ağırlanmasının ardından geldiğini belirterek ´´Bu, bir tesadüf müdür? Hayır, kesinlikle tesadüf değil´´ dedi. 

´´Amerikan imparatorluğunun askeri müdahalesi Venezüella´nın sorunlarına asla çare olamaz´´ vurgusu yapan Maduro, ABD´nin kendilerini herkesten üstün tutanlar tarafından suç işleyerek yönetildiğini dile getirdi.

Askerlere ´´Sürekli tetikte olun, bir an bile gardınızı düşürmeyin, çünkü ülke tarihimizdeki en büyük hakkımızı savunuyoruz, yani barış içinde yaşamayı´´ diye seslendi.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor