• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Trump ve Kim´den ´önemli ve kapsamlı anlaşma´ya imza

Trump ve Kim´den ´önemli ve kapsamlı anlaşma´ya imza

Görevdeki bir ABD ve Kuzey Kore liderinin ilk görüşmesi olarak kayıtlara geçen Trump- Kim zirvesi Singapur´da gerçekleşti. İki lider, görüşmelerinin ardından içeriğine dair bilgi vermedikleri bir metne imza attı. Trump, metnin ´son derec

 

İlk kez bir araya gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump, temaslar ve çalışma yemeğinin ardından kameralar karşısına geçti ve ortak bir metne imza attı. Ancak bu metnin içeriğine dair bir bilgi paylaşılmadı. 

´BÜYÜK BİR SORUNU ÇÖZECEĞİZ´

Trump, 'Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir belgeye imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz' dedi. 'Büyük bir sorunu çözeceğiz ve bunu dünya için yapacağız' diyen ABD Başkanı, bu aşama gelinmesinin olağanüstü bir başarı olduğunu vurguladı. 

Kim´le arasında özel bir bağ kurulduğunu belirten Trump, Kuzey Kore´nin nükleer silahsızlanmaya en kısa zamanda başlayacağını söyledi. Ancak bunun tüm nükleer silahların imhası anlamına gelip gelmediği bilinmiyor.

´SİZİNLE OLMAK BÜYÜK ŞEREF´

Trump, ayrıca şu ifadeleri kullandı: 'Yoğun görüşmeler gerçekleştirdik ve ikimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu. (Kim Jong-un´a) Sizinle olmak büyük bir şeref, teşekkür ediyorum.'

GEÇMİŞİ GEÇMİŞTE BIRAKACAKLAR

Görüşmeyi ´tarihi´ olarak niteleyen Kim de 'Geçmişi geçmişte bırakmaya karar verdik. Tarihi bir belgeye imza atmak üzereyiz. Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek. Sayın Başkan Trump´a bu görüşme için teşekkürlerimi sunuyorum' diye konuştu.

´KİM SON DERECE YETENEKLİ´

Kim´i Beyaz Saray´a davet edeceğini Trump daha birçok kez bir araya geleceklerinin altını çizdi. ´Kuzey Kore liderinden ne öğrendiği´ sorulan Trump, 'Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor' yorumunu yaptı.

İÇERİĞİ HENÜZ AÇIKLANMAYAN METİNDEN: KUZEY KORE, KORE YARIMADASI´NIN NÜKLEER SİLAHTAN TAMAMEN ARINDIRILMASINA BAĞLILIĞINI TEYİT ETTİ

Bu arada Fransız AFP ajansının aktardığına göre içeriği henüz açıklanmayan söz konusu anlaşmada Kim ´Kore Yarımadası´nın nükleer silahlardan tamamen arındırılmasına bağlılığını´ teyit etti. Metinde ABD´nin ´tam, teyit edilebilir ve geri dönüşü olmayan nükleer silahsızlanma´ taleplerinin ise yer almadığı aktarıldı. ABD de Kuzey Kore´ye güvenlik garantisi sunma sözü verdi. 

Anlaşmanın fotoğrafından anlaşılabildiği kadarıyla üzerinde uzlaşılan diğer 2 madde ise şöyle:

  1. ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, iki ülke halklarının da istekleri doğrultusunda barış ve refah için yeni ilişkiler kurma sözü verdi.
  2. ABD ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kore Yarımadası´nda uzun süreli ve istikrarlı bir barış rejimi inşası için ortak çaba gösterecek.


17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor