Tarih: 10.11.2017 10:46

Trump, Vietnam´da: Asya-Pasifik ülkeleri kimsenin uydusu değil

Facebook Twitter Linked-in

 

Trump, Asya turunun 4. ayağı olan Vietnam´da Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi´ne katıldı.

´ABD´NİN YENİLENMESİNDEN TÜM DĞÜNYA MUTLU OLDU´

Danang kentinde önde gelen şirketlerin CEO´larına hitap eden Trump, konuşmasının başında ekonomik büyüme ve işsizlikteki azalmalar konusunda istatistikleri paylaştı. Trump gittiği ülkelerde ´ABD´den iyi haberler´ verdiğini işaret ederek 'Tüm dünya ABD´nin yenilenmesinden mutlu oldu' diye konuştu.

´ASYA-PASİFİK BÖLGESİNİN UZUNCA BİR SÜRE İÇİN DOSTU VE MÜTTEFİĞİ OLACAĞIZ´

' Asya-Pasifik bölgesinin gelecekte uzunca bir süre için dostu, ortağı ve müttefiki olacağız' diyen Trump, 'Asya-Pasifik ülkeleri kimsenin uydusu değil' ifadelerini kullandı.

Trump, 21 üyeli APEC dışındaki bölge ülkelerinin de ´büyük gelişme´ kaydettiğini söyledi.

´DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ BİZE ADİL DAVRANMADI´

'Adillik ve mütekabiliyet ilkeleri çerçevesinde güçlü bir ticaret arayışı içinde olacağız. Ticaret ortaklarımızdan kurallara uymasını bekliyoruz' ifadelerine yer veren ABD Başkanı, kendilerinin pazar konusundaki bariyerleri alçalttıklarını ancak diğer ülkelerin ABD´ye pazarlarını açmadığını söyleyerek 'Basitçe söylemek gerekirse Dünya Ticaret Örgütü (WTO) bize adil davranmadı' dedi.

´ÇİN İLE MEVCUT TİCARET DENGESİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL´

Hem ABD de hem de Asya-Pasifik ülkelerinde ´açık pazar´ olmasını beklediklerini söyleyen Trump 'Çin ile mevcut ticaret dengesi kabul edilebilir değil' dedi. 

´KRONİK TİCARET İHLALLERİNE ARTIK HOŞGÖRÜ GÖSTEREMEYİZ´

'Kronik ticaret ihlallerine artık daha fazla hoşgörü gösteremeyiz' ifadelerini kullanan Trump, herhangi bir Asya-Pasifik ülkesiyle ´karşılıklı saygı ve ortak çıkar´ ilkeleri çerçevesinde ´ikili anlaşmalar´ yapabileceklerini ancak ´çok taraflı´ anlaşmalara ilgi göstermediklerini vurguladı.

Trump, 'Herkesin kuralına göre oynamasını sağlamalıyız ki şu anda bunu yapmıyorlar' dedi.

´HER ZAMAN BİRİNCİ SIRAYA AMERİKA´YI KOYARIM´

Ticaret konusunda ´Kimsenin bizden faydalanmasına daha fazla izin vermeyeceğiz' ifadelerini kullanan Trump 'Her zaman Amerika´yı birinci sıraya koyarım' diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —