Tarih: 20.10.2020 19:59

Trump yönetiminden Google´a en büyük anti-tröst davası

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Adalet Bakanlığı, son 20 yılın en büyük antitröst davasını Google´a karşı açtı. 11 eyaletin de müdahil olduğu federal yönetimin davasında internet devi ´yasadışı tekel kurarak rekabeti engellemek ve tüketicilere zarar vermekle´ suçlanıyor. Google 'İnsanlar bizi alternatifsiz kaldıkları için değil tercih ettikleri için kullanıyor' dedi.

Google´a karşı bugüne değinki en büyük yasal meydan okumada bulunan Trump yönetimi, ABD merkezli internet devini yasadışı tekel oluşturmak ve korumakla suçlamasında bulundu.

Google´un arama motoru ve reklam yayını işlerine dava açan ABD Adalet Bakanlığı, internet devini çevrimiçi aramalardaki hakimiyetini rekabeti bastırmak ve tüketicilere zarar vermek için kötüye kullanmakla itham etti.

´Parçalara bölünmesi dahil bütün seçenekler masada´

1 trilyon dolarlık şirketin piyasadaki gücünü rakiplerini piyasadan silmek için kullandığını söyleyen bakanlık, internet arama ve reklam şirketinin parçalara bölünmesi dahil bütün seçeneklerin masada olduğunu belirtti.

Google´ın tekel hali, ´Hz. Google´ ve ´googlelamak´ gibi tabirlerle dünya çapında tüm dillere yansımış durumda.

Önceki antitröst davaları sonuç vermişti

ABD´de 11 eyaletin müdahil olduğu federal dava, son 20 yılın en büyük antitröst davası olarak nitelendi. Çapı, 1974´te AT&T´ye, 1998´de Microsoft´a açılan davalarla kıyaslanıyor ki, ilki Bell System şirketinin bölünmesiyle, ikincisi tekeli kırarak internet bağlantılı şirketlerin sayısında patlama yaşanmasıyla sonuçlanmıştı.

Bu kez Demokrat Parti destekliyor

Beyaz Saray´ın baş ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Başkan Donald Trump´ın Google´a açılan davayla ilgili bakanlıkla görüş alışverişinde bulunduğunu duyurdu.

Davaya, her durumda Trump karşıtlığını benimseyen Demokrat Partili Kongre üyelerinin de destek vermesi dikkat çekti.

´ABD´deki tüm genel arama motoru faaliyetlerinin yüzde 90´ı´

Google´un ABD´deki tüm genel arama motoru faaliyetlerinin yüzde 90´ını ve mobilden aramaların yüzde 95´ini gerçekleştirdiğini belirten Adalet Bakanlığı, ´dünya çapında milyarlarca kullanıcının rakipsiz internete giriş kapısı konumundaki şirketin, ABD´li tüketicilerin, reklam vericilerin ve internet ekonomisine bağımlı tüm şirketlerin korunması adına Google´ın rekabet karşıtı işlemlerinin durdurulması ve rekabetin yeniden tesis edilmesi gerektiğini´ dile getirdi.

´Tüketiciler ve reklam verenler mağdur´

Dava başvurusunda 'Sonuçta daha az seçenek, daha az yenilik ve daha az rekabetçi reklam fiyatlarından tüketiciler ve reklam verenler mağdur oluyor. Bu nedenle, mahkemeden Google´ın arama dağıtımındaki kontrolünü kırmasını istiyoruz, böylece rekabet ve yenilik devam edebilir' denildi.

Google: Dava derinden kusurlu

İlk açıklamayı sosyal medyadan yapan Google, davayı ´derinden kusurlu´ diye niteleyerek 'İnsanlar Google´ı alternatif bulamadıklarından mecbur oldukları için değil tercih ettikleri için kullanıyor' dedi.

Google ve Google´a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılında Alphabet Inc. adında çok uluslu konglomerat kurulmuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —