• BIST 100

    10005,32%0,90
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68

´Trump´a kalsa Suriye´de Rusya ve İran´ı vuracaktı, ama Mattis durdurdu´

´Trump´a kalsa Suriye´de Rusya ve İran´ı vuracaktı, ama Mattis durdurdu´

ABD Başkanı Donald Trump´ın 11 Nisan´da ´´Hazır ol Rusya, akıllı füzeler geliyor´´ diye tweetleyerek gösterdiği gibi aslında Suriye´de Rusya ve İran´ı hedef alan çok daha vurucu bir saldırı gerçekleştirmek istediği, ama Savunma B

 

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ´Trump, Pentagon´un Suriye´deki itidalli tavrına boyun eğdi´ başlıklı bir habere yer verdi. Habere göre Ulusal Güvenlik Konseyi toplantılarında Suriye´de Rusya ve İran´ı hedef alan çok daha vurucu saldırı seçeneğini değerlendirmeye alan Trump´ı Mattis vazgeçirdi.

MATTIS, TRUMP´A 3 ASKERİ SEÇENEK SUNDU 

Karar alma sürecinden haberdar kaynaklara dayandırılan haberde Mattis´in Beyaz Saray´a üç askeri seçenek sunduğu aktarıldı.

İlki Suriye´nin kimyasal silah kabiliyetine, ikincisi kimyasal silah araştırma-geliştirme tesisleri ve askeri komuta merkezleri dahil daha geniş çaplı hedeflere saldırı öngörüyordu.

BOLTON ETKİSİ 

Üçüncü senaryo ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´ın siyasi mekanizmalarına dokunmaksızın Suriye hükümet güçlerinin kabiliyetlerini frenleyecek şekilde Rusya´nın hava savunma sistemleri ve İran´ın bazı tesislerine saldırılmasını içeriyordu. 

Bunun, George W. Bush yönetiminin en savaş yanlısı neo-con isimlerinden John Bolton´un Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak ekibe katılması ve Trump yönetiminin en şahinlerinden CIA Başkanı Mike Pompeo´nun da Dışişleri Bakanı koltuğuna geçmesinin beklendiği dönemde, önemli bir sınav olduğuna dikkat çekildi. 

Daha önce Bolton´un Suriye´nin tüm altyapısını çökertecek çok geniş çaplı saldırı talebine Mattis´in karşı çıkmasıyla ikili arasında ihtilaf yaşandığı medyaya yansımıştı.

WSJ´ye konuşan bilgi sahibi kaynaklar, Trump´ın ulusal güvenlik ekibine üçüncü seçeneğin değerlendirilmesi için baskı yaptığını, ama Mattis´in ikna etmesi sonucunda birinci ve ikinci seçeneğin karışımı bir saldırıya onay verdiğini söyledi.

TAM DA OPCW EKİBİ ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKKEN

Sonuçta Şam´ın Doğu Guta kırsalının Duma bölgesinde kimyasal saldırı düzenlendiği iddialarına cevaben ABD, İngiltere ve Fransa, TSİ 13 Nisan´ın 14 Nisan´a bağlandığı gece 04.00 sularında Suriye´ye hava sahasına girmeksizin füze saldırısı düzenledi. Saldırının, BM´ye bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü´nün (KSYÖ/OPCW) Duma´da incelemelere başlaması gereken güne denk gelmesi dikkat çekti.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor