Tarih: 03.05.2017 10:30

Trump´dan Kritik Oylamalar Öncesinde İlginç Yorum

Facebook Twitter Linked-in

 

Bu hafta Trump hükümetini çok yakından ilgilendiren iki ayrı oylamanın yapılması bekleniyor. Birincisi federal dairelere Eylül ayına kadar harcama yetkisi veren 1,1 milyar dolarlık tasarının onaylanmasıyla ilgili oylama, diğeri ise sağlık reformuyla ilgili oylama.

Amerika´da federal hükümetin kapanmaması ve faaliyetlerine devam edebilmesi için ilgili bütçenin onaylanması gerekiyor aksi takdirde federal hükümet “kapanma” tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Tam da bu oylamalar öncesinde Başkan Donald Trump, Twitter´dan yazdığı bir mesajla kafa karışıklığına neden oldu. Trump´ın Demokrat senatörleri hükümeti kapatmaya çalışmakla suçladığı ancak federal harcamalar konusunda uzlaşıya varıldığı bir anda mesaj yayınlaması şaşkınlığa neden oldu

 Uzmanlar herhangi bir tarihte hükümetin “kapanması” durumunun ise trilyonlarca dolarlık zararlara neden olabileceğine dikkat çekiyorlar. 2013 yılında 16 günlük “kapanma”nın maliyetinin 24 trilyon dolara ulaştığı hatırlatılıyor.

Oylamalarda bir başka tartışmada Obamacare olarak bilinen sağlık reformu yasasının kaldırılması ve yenilenmesi ile ilgili konuda yaşanıyor. Bu noktada da Cumhuriyetçiler istedikleri oranda oy desteğini sağlayabilmiş değiller.

Bu oylama konusunda da bıçak sırtı bir durumun yaşandığı ifade ediliyor. Cumhuriyetçi kanadın önde gelen isimleri yaptıkları açıklamalarda oylama için gerekli oy sayısına ulaşmak üzere olduklarını söylüyorlar. Daha önce Mart ayında Obamacare´ın kaldırılması için yapılması planlanan oylamada yeterli sayıya ulaşılamayacağı anlaşılınca Cumhuriyetçi kanat tarafından tasarı oylanmadan geri çekilmişti. Bu haftaki oylamada yeterli sayıya ulaşılması halinde ise Obamcare yasası yürürlükten kaldırılacak ve Trump yönetiminin uygulamak istediği sağlık reformunun yolu açılmış olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —