Trump´ın ´boru hattı´ kararı protesto edildi

Trump´ın ´boru hattı´ kararı protesto edildi

ABD Başkanı Donald Trump´ın, aylar süren geniş katılımlı protestoların ardından durdurulan Kuzey Dakota petrol boru hattı ile Keystone XL petrol boru hattının hayata geçirilmesine dair kararı onaylamasının ardından ABD´de yüzlerce ki?

 

Kuzey Dakota ve Keystone XL petrol boru hatlarının hayata geçirilmesi için başkanlık emri imzalayan Başkan Trump´ın kararına karşı New York ve Los Angeles başta olmak üzere ABD´nin bir çok şehrinde protesto gösterileri düzenlendi. 

FONDA´DAN TRUMP´A: BAŞ YIRTICI

New York´taki eyleme  Oscar ödüllü 79 yaşındaki ünlü sinema oyuncusu Jane Fonda da katıldı.

Aynı zamanda savaş karşıtı bir aktivist olan ünlü sinema oyuncusu Fonda, mitingde elinde ´Keystone´nu durdur´ yazan bir pankart taşıdı.

Konuşmasında Trump´ı ´Baş yırtıcı´ olarak niteleyen ve 'Trump bunu yasadışı şekilde yapıyor' diyen ünlü yıldız, hattın geçtiği topraklardaki Kızılderili kabilelerinden izin alınmadığını belirtti.

Trump International Hotel ve Tower´ın bulunduğu Columbus Meydanı´ndaki gösteriye yaklaşık 400 protestocu katıldı.

Fonda, cumartesi günü başkent Washington´daki ´Kadın Yürüyüşü´ne (Women´s March) adlı Trump karşıtı protesto gösterisine de katılmıştı.

´TRUMP, BU PROJEYE KARŞI ÇIKAN MİLYONLARCA KİŞİYİ GÖRMEZDEN GELİYOR´

2010 Oscar adayı Gasland belgesel filminin yönetmeni Josh Fox da New York´taki protestoya katılanlar arasındaydı.

Fox, 'Trump bu projeye şiddetle karşı çıkan milyonlarca kişiyi görmezden geliyor ve kendi meşruluğunu tehlikeye atıyor' dedi.

Geçtiğimiz aylarda Kızılderililerin protesto gösterilerinde bulunduğu Kuzey Dakota´nın Standing Rock bölgesine giden Fox, burada yapılan barışçı protestoları ve protestolara polisin sert müdahalelerini filme kaydetmişti.

SHAILENE WOODLEY EYLEM ÇAĞRISI YAPTI

Kuzey Dakota boru hattı projesine karşı yapılan eylemlerde aktif rol alan ve eylemlerde gözaltına alınan aktris Shailene Woodley Trump´ın başkanlık emirlerine karşı direneceklerini söyledi. 

MSNBC´ye konuşan Woodley 'Harekete geçiyoruz. İnsanların plastik mermilerle vurulduğunu gördük. Ben ve yüzlerce kişi gözaltına alındı. Sadece dünyayı değil yerlilerin haklarını ve bağımsızlığını korumaya çalışanlara  dondurucu soğukta tazyikle suyla müdahale edildi' dedi.

​Woodley boru hattının altından geçeceği Missouri nehrine bir petrol sızıntısı olması halinde '8 milyon kişinin içme suyunun kirleneceğine dikkat çekti.

KIZILDERİLİLER VE EKOLOJİ AKTİVİSTLERİ PROJEYE KARŞI AYLARCA DİRENDİ

Kuzey Dakota´nın Bakken bölgesinden çıkarılan ham petrolün Güney Dakota ve Iowa eyaletleri üzerinden Illinois´e taşınmasını sağlayacak olan Kuzey Dakota projesinin geçeceği bir kısım arazinin, 19. yüzyıldan kalma antlaşma nedeniyle Standing Rock (Duran Kaya) Sioux Kızılderili kabilesine ait olduğu belirtiliyor. 

Kızılderililer ayrıca, projenin planlandığı bölgede, atalarının mezarları olduğunu, boru hattının kendileri için kutsal saydıkları su yatağına ve çevreye geri döndürülmez bir şekilde zarar vereceğini dile getiriyorlar.

Kabilenin ağustosta ABD hükümetine karşı dava açarak projeyi durdurmasına karşın ekim ayında Federal Temyiz Mahkemesi söz konusu kararı iptal etmişti.

Ancak protesto gösterilerinin ardından aralık ayında yapılan açıklamada yeni bir rota belirlenmek üzere projenin durdurulduğu bildirilmişti.

Polis, projeye karşı çıkan Kızılderililerin gösterilerine sert müdahalede bulunarak yüzlerce kişiyi gözaltına almıştı.

OBAMA, KEYSTONE XL PROJESİNİ 3 KEZ VETO ETMİŞTİ

Yaklaşık 6 yıl boyunca eski Başkan Barack Obama´nın imzasını bekleyen ve Kanada´dan ABD´nin Meksika Körfezi´ndeki petrol tesislerine petrol taşıması öngörülen Keystone XL petrol boru hattı projesi ise ABD Kongresi´nde 3 kez onaylanmasına karşın Obama tarafından her seferinde veto edilmişti. 

Trump ise, seçim kampanyası sırasında, Kuzey Dakota ve Keystone XL petrol boru hatlarının yapımını desteklediğini bildirerek, ABD´de enerji devrimi gerçekleştireceğini vaadetmişti.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading