• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Trump´ın Çalışma Vizesi Kararı ABD Ekonomisine Yarar Sağlayacak mı?

Trump´ın Çalışma Vizesi Kararı ABD Ekonomisine Yarar Sağlayacak mı?

Başkan Donald Trump, devlet dairelerine H-1B vize programını yani çalışma vizesini gözden geçirme talimatı veren bir kararname imzaladı. H-1B vize programı, Amerikan firmalarının, geçici süreyle yabancı işçi istihdam etmesine olanak tan?

 

Başkan Donald Trump, devlet dairelerine H-1B vize programını yani çalışma vizesini gözden geçirme talimatı veren bir kararname imzaladı. H-1B vize programı, Amerikan firmalarının, geçici süreyle yabancı işçi istihdam etmesine olanak tanıyor. Bazılarına göre, yabancı ülkelerden ucuz işgücü sağlamak için kullanılan vize programı Amerikan iş gücüne zarar veriyor. Ancak programı savunanlar, Amerikan ekonomisinin lokomotifi olan ileri teknoloji sektöründeki istihdam için yabancı iş gücüne ihtiyaç olduğunu savunuyor. Kararnameyi Wisconsin eyaletine yaptığı bir ziyaret sırasında imzalayan Trump, bunun Amerikan ekonomisini yeniden inşa etme planının bir parçası olduğunu söylüyor.

Trump´ın yeni kararnamesi, devlet dairelerinin eleman alma prosedürlerinin gözden geçirilmesini ve yerli malı kullanma yasasındaki istisnaların istismar edilmemesini gerektiriyor: “Bu kararnameyle, hükümetimizdeki her dairenin, yerli malı kullanma yasasına tam uyum sağlaması ve federal projelerde bu konudaki suistimallerin asgariye indirilmesi için talimat veriyorum.”

Trump, Wisconsin´deki bir fabrikayı ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Amerika göçmenlik sistemindeki suistimallerden yararlanan firmaların, Amerikalı işçilerin yerine yabancı ülkelerden ucuz işgücü istihdam ettiklerini söyledi: “Amerikalı işçiler, yıllardır vize suistimallerinin sona ermesini bekliyor ve nihayet bugün bu çağrılarına ilk kez cevap verdik. Bu kapsamda, H-1B vize programının reformdan geçirilmesi için ilk adım atıldı.”

H-1B vizesi, işverenlerin yabancı ülkelerden, Amerika´da az bulunan yeteneklere sahip işçi getirmelerini sağlıyor. Profesör Ronil Hira, vize programının iyi niyetli olduğunu söylüyor: “Buradaki amaç ülkedeki, yetenek boşluklarını doldurmak. Amerikalı işçi bulmakta zorlandığınızda, aradığınız özelliklere sahip işçileri yabancı ülkelerden getirebiliyorsunuz.”

Uygulamanın geçici olması gerekiyor. Ancak Hira, programın sadece en iyi ve en yetenekli işçileri getirmek için kullanılmadığını söylüyor: “İşverenler bu programı, ucuz ve sözleşmeli işçi getirmek için kullanmaya başladı. Sonuç olarak program gereğinden fazla başvuru alıyor ve Amerikalılar´ın önünü kesiyor. Bu açıdan baktığımızda, Trump kesinlikle haklı.”

Hira´ya göre, yasaların daha katı bir şekilde uygulanması, özel ve az bulunan yeteneklere gerçekten ihtiyaç duyan firmaların istedikleri elemanlar için geçici vize almasını kolaylaştırabilir.



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor