• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Trump´ın Genç Göçmenlere Yönelik Programı Sonlandırması Bekleniyor

Trump´ın Genç Göçmenlere Yönelik Programı Sonlandırması Bekleniyor

Başkan Donald Trump´ın Salı günü Amerika´ya çocukken yasadışı olarak getirilen kişileri sınırdışı edilmekten koruyan bir programı sonlandırma kararı aldığını açıklaması bekleniyor.

 

İsmini açıklamayan yetkililerin gazetecilere verdiği bilgiye göre, kararın yürürlüğe girmesi için 6 ay süre tanınacak. Ertelemenin nedeni de Kongre´ye konu üzerinde çalışmak için zaman vermek olarak açıklandı. Şu anki program Kongre´den geçen bir yasayla değil, eski Başkan Barack Obama´nın bir başkanlık kararnamesi yoluyla yürürlüğe konmuştu.

Yetkililer, yine de Trump´ın son anda kararını değiştirebileceği uyarısında da bulundular.

Amerika´da kısaca DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) olarak bilinen program, gerekli kriterleri karşılayan başvuru sahiplerine iki yıllık, süresi yenilenebilir çalışma izinleri sağlayarak, yaklaşık 800 bin kişinin sınırdışı edilmesini ertelemişti.

Trump´ın beklenen kararının ardından net olmayan ise, Kongre´nin 6 aylık sürede bir adım atmaması halinde ne olacağı ya da bu süre içerisinde çalışma izninin yenilenme zamanı gelen bir kişi hakkında ne yapılacağı.

Trump seçim kampanyası boyunca, “af” olarak nitelediği DACA´yı başkan olması halinde iptal edeceği sözünü vermişti.

Programdan yararlanan kişilerin birçoğu, Amerika´ya çocuk yaşta gelen ve doğdukları ülkelerle hiçbir bağlantısı olmayanlardan oluşuyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ve çok sayıda Cumhuriyetçi milletvekili Başkan Trump´ı programı iptal etmemeye çağırıyor. Ryan, Kongre´nin DACA´nın kapsamına giren kişileri korumanın bir yolunu bulması gerektiğine inandığını belirtiyor.

Temsilciler Meclisi´nde Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi de, Ryan´a bu konuda bir çözüm bulunması için bu hafta Demokratlar´la birlikte çalışması çağrısında bulundu.

Trump´ın kararına ilişkin haberlerin çıkmasıyla birlikte Kongre içerisinden de tepkiler gelmeye başladı.

Cumhuriyetçi milletvekili Steve King DACA´nın kaldırılmasından yana tavır koyarken, Cumhuriyetçi senatör Orrin Hatch de “anlamlı bir göçmenlik reformunun” geçirilmesi için gelecek aylarda Kongre´deki çalışma arkadaşlarıyla birlikte çalışacağını kaydetti.

Ancak yorum yapan Kongre üyelerinin coğu, DACA´nın kaldırılması fikrine tepki gösteren Demokratlar oldu.

Milletvekili Brian Schatz, “DACA çocukları çalışıyor, öğrenim görüyor, orduda hizmet veriyor. Onları ülkeden atmak Amerikan geleneklerine zarar verir. Bu çok ahlaki ve ekonomik yanlış” ifadesini kullandı.

Diğer bir Demokrat milletvekili Eliot Engel da, DACA´yı sona erdirmenin “zalimce bir hata” olacağı uyarısında

bulundu ve velilerinin Amerika´da daha iyi bir hayat umuduyla verdikleri kararlardan dolayı çocuklarını cezalandırmanın Amerikan değerlerine aykırı düştüğünü vurguladı.

Senatör Bernie Sanders da, Trump´ın programı iptal etmesi halinde, bunun bir Amerikan başkanı tarafından bugüne kadar verilmiş “en çirkin ve en zalimce kararlardan biri” olacağını söyledi.

Sanders, “Eğer Trump DACA´yı sona erdirirse Kongre yenisini koymak için hemen harekete geçmeli” dedi.

Milletvekili Ted Lieu, Amerika´nın göçmenlere kucak açmadığı takdirde büyük olamayacağını savunurken, diğer bir Demokrat Joaquin Castro da “Son 5 yıldır DACA´nın yasama yoluyla yapılması gerektiğini savunan tüm Kongre üyeleri, işte şimdi fırsat önünüzde” diye konuştu.



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor