Tarih: 30.03.2017 09:51

Trump´ın ikinci vize yasağı süresiz olarak durduruldu

Facebook Twitter Linked-in

 

Konuyla ilgili davacıların taleplerini değerlendiren Watson, çarşamba akşamı aldığı ihtiyati tedbir kararıyla Trump´ın ikinci vize yasağına koyduğu geçici durdurma kararını ´süresi belirsiz şekilde´ uzattı.

Yazılı açıklamasında, 'Mahkeme bir köşeye çekilip, kepenkleri kapatıp, olanlar hiç olmamış gibi yapacak değildir' ifadesini kullanan yargıç Watson, aldığı kararın arkasında duracağı mesajını verdi. 

Watson´ın bu kararının ardından ABD Adalet Bakanlığının davayı 9. Temyiz Mahkemesine götüreceği belirtildi. Bakanlığın, Trump´ın ikinci vize yasağıyla ilgili olarak Maryland´deki federal yargıcın almış olduğu durdurma kararını da Virginia eyaletindeki 4. Temyiz Mahkemesine götürmesi bekleniyor.

Trump´ın 27 Ocak´ta imzaladığı ilk kararnamede, doğrudan adları zikredilmese de nüfusunun çoğunluğu Müslüman Suriye, Irak, İran, Yemen, Libya, Sudan ve Somali vatandaşlarına 3 ay ABD´ye giriş yasağı getirilmişti. Aynı kararname ile ABD´nin mülteci kabul programı 4 aylığına askıya alınmış, Suriyeli mültecilerin ise ikinci talimata kadar ülkeye kabulü tamamen durdurulmuştu.

Washington eyaleti federal yargıcı James Robart, 3 Şubat´ta Trump´ın vize yasağı kararının yürütmesini ülke genelinde durdurmuş, Adalet Bakanlığı´nın temyiz mahkemesine yaptığı başvuru da reddedilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak´taki kararnamenin ardından söz konusu ülke vatandaşlarına verilmiş 60 bin vizeyi iptal etmiş ancak mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından vize iptali işlemlerini geri almıştı. 

İlk adımında yargıya takılan Trump, 6 Mart´ta görece hafifletilmiş ikinci vize düzenlemesini imzalamış, Irak´ın listeden çıkarıldığı bu düzenlemede diğer 6 ülke vatandaşlarına 3 ay yeni vize yasağı getirilmiş, ABD´nin mülteci programı da 4 aylığına askıya alınmıştı.

Uygulanmaya 16 Mart´ta başlanacak bu yeni düzenlemesi de 15 Mart´ta Hawaii federal yargıcı Derrick Watson tarafından geçici olarak ülke genelinde askıya alınan Trump, konuyu Yüksek Mahkeme´ye kadar taşıyacağını ifade etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —